Svijet

Austrija se polako vraća normalnom životu: Ponovo rade velike prodavnice, tržni centri, frizeri

Nakon skoro sedam nedjelja potpunog zatvaranja, danas su širom Austrije ponovo otvoreni tržni centri, frizerski saloni i sve radnje sa površinom većom od 400 kvadrata, među kojima su prodavnice elektronike, modni lanci, prodavnice nameštaja i sportske opreme.

U daljem koraku postepenog povratka normalnosti, nakon što je 16. marta usljed pandemije korona virusa restriktivnim mjerama austrijska vlada zaustavila u potpunosti javni i privredni život zemlje, sada su otvorene sve trgovine, uz obavezne mjere zaštite.

U prvom koraku, prije dvije nedjelje otvorene su su radnje manje od 400 kvadrata, prodavnice baštenskog i građevinskog materijala.

Kupovina u prodavnicama mora da se obavlja uz nošenje zaštitne maske i potreban razmak između mušterija. Naloženo je prodavnicama da ograniče broj kupaca, što znači 10 kvadrata po svakom klijentu.

Ponovno otvaranje radnji obilježeno je i brojnim popustima, jer su skladišta puna robe i sve mora što prije da se proda. Prodavnice moraju da nadoknade gubitke, pa su od prvog dana počele da privlače kupce zanimljivim ponudama.

Trenutno, usljed lijepog vremena, veoma tražen je baštenski nameštaj, koji se može naći na popustu i do 68 posto. U prodavnicama tekstila skladišta su puna proljećne mode, koja mora da se proda, pa su sniženja velika.

Što se frizera tiče, Austrijanci kao da su jedva čekali na šišanje pa je teško doći na red i kod većine frizera svi termini su popunjeni za naredne dvije nedjelje. I kod frizera važe stroga pravila – mušterije koje dolaze moraju da peru ruke ili ih dezinfikuju, moraju nositi zaštitne maske, kao i sam frizer.

Takođe između dvije mušterije mora postojati razmak od najmanje jednog metra.

(Izvor: Kurir.rs/Agencije)

Slični članci

Back to top button