Finansije

Da li je moguće “pokupiti” koronavirus sa novčanica?

Ne postoji značajan rizik da se oboli od novog virusa korona korištenjem papirnih i metalnih euro novčanica, saopštila je Evropska centralna banka (ECB).

To je, kako se navodi, utvrđeno laboratorijskim ispitivanjem koje je pokazalo da je virus preživio mnogo duže na drugim površinama, prenosi portal „Lokal Frans“.

Gotovinski novac i dalje se koristi u 19 zemalja eurozone. Međutim, brojne radnje i prodavnice traže od kupaca da se prebace na beskontaktno plaćanje kako bi se izbjeglo rukovanje novčanicama i mogući kontakt sa inficiranom osobom.

Član izvršnog odbora ECB Fabio Paneta rekao je da je ispitivanje u laboratoriji pokazalo da je stopa preživljavanja virusa 10 do 100 puta veća na nehrđajućim površinama, poput kvaka na vratima, nego na novčanicama.

„Druge analize pokazale su da se virus mnogo teže prenosi preko poroznih površina, poput pamučnih ili papirnih, nego sa glatkih površina kao što je plastika“, naveo je Paneta i dodao da su euro novčanice štampane na papiru od pamučnih vlakana koji ih čini otpornim na habanje.

Paneta je zaključio i da novčanice ne predstavljaju rizik od infekcije u poređenju sa drugim vrstama površine, sa kojima svakodnevno ljudi dolaze u kontakt.

Više od 340 miliona stanovnika Evrope koristi euro, a gotovina je dominantan način plaćanja i posebno je popularan u Njemačkoj, Francuskoj i Španiji, saopštio je ECB.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button