BiH

Uskoro moguće novo ublažavanje mjera: Otvaraju se ugostiteljski objekti i moguće okupljanje deset i više osoba

Član Kriznog štaba FBiH i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa najavio je da slijede nova ublažavanja mjera, a tiču se mogućnosti okupljanja deset i više osoba. Također, spomenuo je da bi u drugoj fazi ugostiteljski objekti mogli dobiti odobrenje za rad, ali uz pridržavanje svih zaštitnih mjera.

“Pratimo koje mjere uvode zemlje u susjedstvu. Najvažnije je spriječiti pojavu infekcije. Svijest mora biti visoka. U prvoj fazi smo radili na otvaranju trgovina, a u narednoj fazi ćemo ići na okupljanje do 10 ljudi i otvaranje ugostiteljskih objekata”, spomenuo je dr. Musa.

Na pitanje da li imaju jasne smjernice za trgovce i kupce u BiH, kao što postoje u zemljama regije, dr. Musa je odgovorio da je preporukama o sprječavanju infekcije u trgovinama, frizerskim salonima i drugim uslužnim djelatnostima, Federalni zavod za javno zdravstvo objavio na svojoj stranici.

– Svakako taj jedan aspekt, odjeća koja se vraća, nju par dana treba staviti na strani. Ključne mjere su distanca, maska i higijena ruku. To je posebno izazovno u frizerskim salonima. Svijest mora biti visoka, sve tačke koje privlače ljude mogu biti potencijalno mjesto gdje se virus može pojaviti. Ublažavanje mjera i dovodi do novog slučaja, ali ove mjere su važne da se spriječi porast broja slučajeva i da se ti novi slučajevi odmah stave pod kontrolu, kazao je.

Dodaje da smo do sada saznali koji su to događaji koji dovode do povećanja širenja infekcije kao što su veća okupljanja, proslave i slično.

– To treba biti u svijesti ljudi, pa da se prilagodimo tim novim okolnostima, zaključio je.

Izvor: Oslobođenje

Slični članci

Back to top button