Uncategorized

Pogledajte crash test novog Jeepa (VIDEO)

Američki Institut za sigurnost prometa na autocestama (IIHS) je objavio video koji pokazuje model Jeepa u nizu crash testova, a u jednom je završio na krovu, i to dvaput.

Radi se o Jeepovom modelu Wrangler koji se u testu sudara s predmetom manje veličine, gdje automobil na čvrstu prepreku nailazi samo jednom stranom, brzinom od 64 km/h.

I kao što to biva, u takvom sudaru se prednji kraj vozila dobrano deformira, a prodor energije udarca nerijetko završava u kabini. Ovdje je Jeep apsorbirao energiju, ali se potom i prevrnuo. Kako se to nikada nije dogodilo u istoriji crash testova ove organizacije, test je proveden ukupno tri puta. U jednom je sudjelovao čak i Fiat Chrysler kao partner sa svojom procedurom testa, a Jeep je svejedno kapitulirao opet završivši na “leđima”.

Zanimljivo, IIHS je svejedno dao Jeepu prolaznu ocjenu. Kažu kako je Jeep inače dobro izdržao sve sudare zadržavši prostor u kabini oko vozača sigurnim, uz dobro kontroliranu kretnju testne lutke. Naglašavaju da kroviranje vozila u određenim situacijama može dovesti do dodatnih ozljeda pa je stoga i konačna ocjena smanjena s “good“ na “marginal”. Naime, u vozilima poput Wranglera, gdje se nudi izvedba bez tvrdog krova, postoji velika opasnost da putnici u prevrtanju ispadnu.

Redukcija ocjene je posljedica prakse prema kojoj je prva ocjena “good” (dobar) dana na osnovi snimki crash testa koje je FCA dao na uvid IIHS-u. Pogađate, u tom testu Jeep se nije krovirao.

U ranijim testovima američki NHTSA je dao četiri zvjezdice, dok je europski EuroNCAP bio puno stroži dodijelivši tek jednu zvjezdicu, prenosi Index.hr.

Izvor: index.hr

Slični članci

Back to top button