Posao

Stotine radnika dobilo otkaz u kompaniji FIS Vitez

U privrednim krugovima u Bosni i Hercegovini pojavila se informacija da je kompanija FIS iz Viteza od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa otpustila ogroman broj radnika.

Tako je portal biznisinfo.ba objavio da je otpušteno više stotina radnika, u Livnu, Bihaću, Bijeljini.

– Nemamo zvanične podatke jer Sindikat nema nijednog člana u toj kompaniji i moram napomenuti da ne znam da li je u pitanju otkaz ugovora o radu ili neprodužavanje ugovora.

Međutim, ja sam još 20. marta dobila poruke od nekoliko radnika i to poruke potpisane imenom i prezimenom što je neuobičajeno buduući da nam se u dosta slučajeva radnici obraćaju anonimno.

Naknadno sam čula informacije i o otkazima u Vitezu. Prema informacijama koje su došle do nas, riječ je o oko 200 otkaza koji su podijeljeni za dva sata.

Poslije sam pokušala kontaktirati nekoga od radnika međutim niko od njih nije htio javno govoriti o tome – kazala je za biznisinfo.ba Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Podsjetimo, ova kompanija ima tržne centre širom BiH a bavi se prodajom mještovite robe, te je bila žestoko pogođena mjerama koje su uvedene kako bi se zaustavilo širenje pandemije.

Slični članci

Back to top button