BiH

Pročitajte koja sve pravila čekaju putnike u gradskom prijevozu

Gradski prijevoz u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovo će biti dozvoljen od petka, 15. maja, objavili smo ranije na našem portalu. 

Ministarstvo zdravlja FBiH i Zavod za javno zdravstvo izdali su mjere koje je neophodno primjenjivati u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.
“Informirajte putnike o važnosti održavanja fizičke udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih”, navodi se.
“Broj i raspored putnika po sjedištima mora biti takav da omogućava propisani razmak (1-2m, odnosno jedno prazno sjedište) između njih.

Potrebno je ograničiti kapacitet na sjedeća mjesta i to tako da sjedi jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjenično na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedištu. Mjesta koja se ne koriste označiti trakom ili znakom upozorenja.

– Redovno vršiti kontrolu i nadzor nad provedbom ovih mjera i davati povratne informacije uposlenicima

– Insistirati na provođenju pojačanih mjera higijene i sanitacije. Redovno čistiti vozila sa standardnim deterdžentom, a potom dezinficirati.

– Insistirati na čestom pranju ruku ili dezinfekciji

– Insistirati da svi uposlenici kao i putnici nose maske.

– Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru.

Zavod za javno zdravstvo preporučio je da se ne dozvoli stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Svi putnici moraju imati zaštitne maske, u skladu sa dosadašnjim naredbama.

Preporučuje se pojačano prisustvo revizora u vozilima.

U javnom gradskom prijevozu posebno, da bi se osiguralo pridržavanje mjera od strane putnika i dozvoljeni broj putnika po vozilu.

Ostale preporuke koje se tiču vozača, kao i vozila te samih putnika možete  pročitati na linku OVDJE.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button