BiH

Kineske kompanije gradeći autoput u Hercegovini uništile bh. kulturno naslijeđe (FOTO)

Gradnja autoputa Koridora 5C kod Čapljine ugrozila je važan kulturno-historijski spomenik – prahistorijsku gradinu Prćavci koja se nalazi između Zvirovića i Prćevaca. Ovu poddionicu grade kineske kompanije “China State Construction Engineering Corporation Limited” i “Power Construction Corporation of China”.

Facebook grupa Arheologija Bosne i Hercegovine objavila je post s naslovom “Uništava se još jedan značajan kulturno-historijski spomenik Bosne i Hercegovine“, a navode kako je u proteklih desetak dana prilikom izgradnje elektrifikacijskog voda za potrebe autoputa devastirana prahistorijska gradina Prćavci koja se nalazi između Zvirovića i Prćevaca, općina Čapljina.

“U nedostatku dogovora i saradnje izvođača i Zavoda za zaštitu kulturno-historijske baštine HNK desio se ovaj nemili kulturocid. Dok je naše društvo zaokupljeno borbom protiv koronavirusa, mnogi misle da ovakvi incidenti mogu proći bez primjećivanja. Inače, riječ je o registriranom arheološkom lokalitetu okvirno datiranom u rano bronzano doba ili oko 2000. godine prije nove ere”, navode oni.

Lokalitet je devastiran sa sjeverne strane, nastavljaju, presječeni su naseobinski horiznonti i zaštitni bedem na dva mjesta, a kulturno-historijsko blago uništavaju bageri.

“Fragmenti keramike, žrvnjeva, dijelova kostiju leže svuda naokolo. Zahvaljujemo prijateljima naše stranice koji su nam ukazali na kulturocid u toku. Nadležne pozivamo da reagiraju i spase naše kulturno-historijsko naslijeđe”, kazali su.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button