BiH

FBiH: Goran Čerkez nagovijestio kako će biti završena škola i kada se otvaraju tržni centri

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je danas u obraćanju javnosti da su u protekla 24 u FBiH zabilježena dva nova slučaja zaraze koronavirusom od 632 testiranih.

– Mjere uvedene za suzbijanje širenja zaraze su dale puni efekat i u narednom periodu je na svakom pojedincu odgovornost da se i dalje pridržava mjera lične zaštite – naglasio je Čerkez.

Potcrtao je da je preporuka Štaba da ova školska i akademska godina bude završena putem interneta, a da bi tržni centri trebali biti otvoreni između 24. i 28. maja.

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kaže kako ne vidi smisao testa kao sastavnog dijela putne isprave.

– Volio bih da mi neko kaže – šta taj korona test znači!? Ja sam danas negativan, uđem u neku državu i za tri dana sam pozitivan. To je ključno pitanje koje ću postaviti kada ovih dana budemo razgovarali o odlukama koje se tiču ublažavanja režima na granici BiH, na koji način će naši građani putovati u druge zemlje, te kako će stranci ulaziti u BiH. Upitno je koju nam garanciju daje takvo testiranje, osim što njim potvrđujete da ste taj dan, kada ste se testirali, bili negativni – ističe Čerkez.

Navodi kako neke zemlje, koje su u svoje mjere uvrstile obavezno posjedovanje negativnog testa, sada preispituju takve odluke.

– Svi odjednom pitaju – kada će biti ukinuta samoizolacija!? Pitam javnost – da li zaista želite da se ona ukine i da 20.000 ljudi iz pogođenih područja dođe ovdje – istakao je Čerkez.

Kaže kako su se građani malo opustili, bez obzira na to što je opasnost još tu.

– Norveška je građane pozvala da ove godine za godišnji odmor budu u svojoj zemlji. Vjerovatno ćemo i mi tako uraditi – dodao je Čerkez.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button