Tehnologija

Jedan od najvećih u historiji: Na zemlju pao golemi komad otpada iz svemira

Ogromni dio kineske rakete, težak skoro 20 tona, srušio se nekontrolirano na Zemlju u Atlantski okean u ponedjeljak, javlja CNN.

Dio koji se srušio kroz atmosferu dio je najnovije i najveće kineske rakete the Long March 5B, koju su lansirali 5. maja ove godine. Raketa je izgubila dio koji podržava težinu (core stage), a eksperti nekoliko sati nisu znali gdje će pasti, pa je situacija bila prilično napeta, navode svjetski mediji.

Komad je proletio iznad većeg dijela Sjedinjenih Država, uključujući New York i Los Angeles, a srušio se u more u blizini obale zapaadne Afrike, javlja Eric Berger iz Ars Technice. Američki Air Force (18th Space Control Squadron) na Twitteru je potvrdio da je komad otpada ušao u atmosferu oko 17 sati po našem vremenu.

Stephen Clark za Spaceflight bilježi da su svi očekivali da će većina ove strukture izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu, no objekat ove veličine ne pada tako često na Zemlju.

Također, putanja pada teška je za predvidjeti i izračunati, pa su svi sa zebnjom pratili razvoj događaja.

Isti izvor navodi da će Kina lansirati još najmanje tri rakete u 2021. i 2022. godini, te se očekuje još svemirskog otpada u narednim godinama.

Komad kineske rakete četvrti je najveći svemirski otpad koji je pao na Zemlju; najveći je koji je pao na Zemlju od 1991. (ukoliko ne računamo tragični pad svemirskog šatla Columbia 2003. godine, kada je poginulo svih sedam članova posade).

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button