Nogomet

Historijski govor kroz suze i ostavka Ivice Osima: Da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu… (VIDEO)

Ivica Osim je tokom svoje karijere dao mnoštvo velikih izjava koje su već ušle u nogometne anale. Ipak, jedno obraćanje javnosti se posebno izdvaja u moru ostalih.

Prije 28 godina, tri sedmice prije početka Evropskog prvenstva 1992. godine u Švedskoj Ivica Osim je sazvao konferenciju za medije u Beogradu.

Brojni novinari su s nestrpljenjem čekali da čuju šta će im Švabo poručiti, a pribojavali su se onog što se i desilo.

Osim je sjeo i za nešto manje od minute rekao sve što mu je na duši. Podnio je ostavku kroz suze zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“Ostavka je, ovako, najdirektnija stvar, da kaže čovjek: odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete… To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, vi vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, bar da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava”, rekao je Osim.

Selekciju Jugoslavije je 28. maja u Firenci u prijateljskom duelu protiv Fiorentine sa klupe vodio Milan Miljanić i to je bila posljednja utakmica SFRJ u historiji.

Već 31. maja, kada je ekipa već bila u Švedskoj, Jugoslaviju je UEFA izbacila sa Eura odlukom Ujedinjenih nacija.

Umjesto Jugoslavije na prvenstvo je otišla drugoplasirana selekcija iz kvalifikacione grupe 4 Danska koja je na kraju i senzacionalno osvojila Evropsko prvenstvo.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button