BiH

Martina Mlinarević pod pritiscima zbog spuštanja zastave na pola koplja na zgradi Ambasade BiH u Pragu

Bh. ambasadorica u Češkoj Martina Mlinarević se našla pod pritiscima zbog odluke da spusti zastavu na pola koplja zbog smrti bh. književnika Bekima Sejranovića.

Podsjetimo, Mlinarević je povodom smrti književnika napisala na Twitteru:

“Umro je najtalentiraniji pisac mlade bosanskohercegovačke generacije. Tebi nije ni pokoj, ni smiraj, na kraju, nego bistro Bekime…ti si rijeka bio i rijeka ostao”.

Njezin post je izazvao reakcije nekih zvaničnika koji su u spuštanju zastave vidjeli neregularnost, te su od nje tražili da obriše svoj post sa društvenih mreža.

Agencija SRNA prenosi izjavu ministrice Bisere Turković da će se Mlinarević morati pismeno očitovati po čijem nalogu je spustila zastavu za Sejranovića.

Kako prenose, ona je rekla da su iz Ministarstva pozvali kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se razjasni koji su razlozi i ko je naredio da se zastava sinoć spusti na pola koplja.

Izgleda da je Mlinarević to uradila samoinicijativno i naredila da se zastava BiH spusti na pola koplja. Danas je zastava vraćena jer nema nikakvih razloga da bude na pola koplja“, rekla je Turković kao reakciju na to da je zastava na Ambasadi u Pragu bila spuštena povodom smrti književnika Bekima Sejranovića.

“Nedopustivo je da se takve stvari rade. Po tome ispada da bi svako od nas mogao da u instituciji u kojoj radi traži spuštanje zastave na pola koplja ako mu umru roditelji ili neko drugi. Vjerovatno je u pitanju neznanje, ali pisano će morati da se izjasni o tome”, istakla je Turković, prenosi SRNA.

Bh. ambasadorica je u razgovoru za Radio Sarajevo kazala da nije zaprimila upit o službenom očitovanju glede spuštanja zastave, te da će se o svemu očitovati po primanju upita.

“Potpuno sam upoznata sa pravilima spuštanja zastave na pola koplja, ali je moj čin bio ljudski i patriotski prema jednom od najboljih bosanskohercegovačkih pisaca koji je bio omiljen u cijeloj regiji i šire’, kratko je za Radiosarajevo.ba kazala Mlinarević.

Izvor: Srna/Radiosarajevo.ba

Slični članci

Back to top button