Svijet

Ovdje će mnogi na ljeto: Država s Mediterana pokriva troškove zaraženim turistima

Kipar je obećao da će pokriti troškove svakog ko bude pozitivan na virus korona tokom odmora na ovom ostrvu u Sredozemnom moru.

Vlada Kipra saopćila je da će pokriti troškove privremenog smještaja, hrane, pića i lijekova za pacijente oboljele od kovida-19 i njihovih porodica. Pacijenti će morati da plate samo vožnju taksijem do aerodroma radi leta kući.

Bolnica sa 100 kreveta bit će odvojena za strane putnike koji budu pozitivni na testu, a za pacijente u kritičnm stanju biće rezervisano 112 mjesta na intenzivnoj njezi i 200 respiratora, prenose agencije.

Poseban “karantinski hotel” sa 500 soba biće izdvojen za smještaj porodica pacijenata i ostalih bliskih kontakata.

Ove informacije nalaze se u pismu na pet stranica koje je poslato vladama, avio-prevoznicima i turističkim agencijama. Opisani su striktni zdravstveni i higijenski protokoli koji će biti na snazi u Kipru.

Turizam ima direktan udio u kiparskoj ekonomiji od 13 posto. Država očekuje da će ove godine izgubiti 70 posto od 2,6 milijardi evra procijenjenog prihoda od turizma u ovoj godini.

Međunarodni letovi na Kipar počinju 9. juna inicijalno iz 19 zemalja, a putnici moraju da se testiraju na COVID-19 tri dana prije dolaska.

Ova mjera bit će ukinuta 20. juna za 13 zemalja, među kojima su Njemačka, Finska, Izrael, Grčka i Norveška.

Bosna i Hercegovina nije među povlaštenima.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Slični članci

Back to top button