Crna hronika

Pogledajte hapšenje “kralja džeparoša” u BiH, specijalci se šokirali onim što su zatekli u njegovom “dvorcu”

Pripadnici Federalne uprave policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Zenici, uhapsili su E. S. (1976) iz Zenice zbog ugrožavanja sigurnosti i nasilja u porodici, saopćeno je iz FUP-a.

Radi se o osobi koja je odranije poznata kao višestruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela općeg kriminaliteta i oružanih sukoba na području Zenice, te organizovanog međunarodnog kriminala u vezi s trgovinom ljudima.

– U sklopu navedenih aktivnosti, a po naredbi Općinskog suda u Zenici izvršeni su pretresi na tri lokacije, kojom prilikom je na jednoj od lokacija zatečeno sedmero malodobne ženske djece, uzrasta od novorođenčeta do 14 godina, bez roditeljskog i drugog staranja i nadzora. U cijeli slučaj uključio se i Centar za socijalni rad u Zenici, čiji službenici su bili prisutni tokom pretresa i nastavljaju aktivnosti iz svoje nadležnosti – saopćeno je iz FUP-a.

Faktoru javlja da je (ponovo) uhapšen Elvis Salčinović, poznatiji kao “kralj džeparoša”.

Elvis Salčinović

Prilikom današnjih aktivnosti i pretresa identifikovane su žrtve krivičnih djela, te su pronađeni i oduzeti predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

– Osumnjičeni E. S. je u prethodnom periodu torturu prema djeci snimao mobitelom i objavljivao putem drušvenih mreža usljed čega je došlo do uznemirenja javnosti. Nad njim se vrši kriminalistička obrada u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Zenici, te će u zakonskom roku biti predat uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu – naveli su iz FUP-a.

Pretresi su vršeni uz asistenciju Specijalne policijske jedinice FUP-a, kao i policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Elvis Salčinović, te još sedam osoba, optuženi su ranije i sudi im se pred Sudom BiH po optužnici koja ih tereti da su od 2012. do 2015. godine, kao organizovana kriminalna grupa, učestvovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i maloljetnika u BiH, koje su činjenjem krivičnih i koruptivnih djela prevozili na teritoriju Republike Francuske, gdje su ih primoravali na krađe i džeparenja na javnim mjestima, metroima, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja te tako stečeni novac šalju optuženima u BiH.

Žrtve su bile, prijetnjama po život i sigurnost, primoravane na svakodnevno i kontinuirano vršenje krivičnih djela, a optuženi su novac stečen činjenjem krivičnim djela u Francuskoj dobivali putem novčanih transakcija i u BiH trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život.

Pohapšeni su u ljeto 2015. godine u okviru akcije SIPA-e kodnog naziva CD.

Istragom je utvrđeno da je član grupe bio i bivši bh. konzul u Parizu Velid Hamidičević koji je osuđen na 11 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

On je sa Tužilaštvom sklopio sporazum i priznao da je članovima organizirane kriminalne grupe Elvisa Salčinovića nezakonito izdavao putne listove za žrtve trgovine ljudima te da je za te usluge naplaćivao od 500 do 1.200 eura po osobi.

Izvor: Faktor.ba

Slični članci

Back to top button