Čitaj.ba

U službi naroda!

Otimačina u režiji HVO-a nije kažnjena: Konvoj spasa koji je 1993. ka sjeveru Bosne prevozio pomoć opljačkan je kod Novog Travnika, a vozači pobijeni

05. juna prije 27 godina u naselju Rankovići u Novoj Bili kod Novog Travnika, u napadu na konvoj humanitarne pomoći poznatom kao Tuzlanski konvoj spasa, pripadnici HVO-a ubili su sedam vozača kamiona i još nekoliko učesnika u konvoju.

Do danas, iako prema navodima Fondacije Istina, pravda, pomirenje postoje svjedoci i poznata je linija odgovornosti u HVO-u, niko nije odgovarao.

Imena ubijenih

Podsjećamo, riječ je o konvoju humanitarne pomoći koji je prevozio hranu i lijekove za pomoć stanovništvu sjeveroistočne Bosne, sačinjenom od 146 kamiona, 20 automobila i dva sanitetska vozila. Prema podacima Fondacije, ubijeno je barem sedam vozača i još nekoliko osoba koje su nestale.

image

Sinan Alić drži sliku Marinka Jurčevića /Miren Aljić

– Ubijeni su vozači iz konvoja Fikret Hadžibeganović, Fikret Ademović, Mustafa Karić, Hamdija Mutišević, Hasan Gušić, Hazim Grahić i Adil Akeljić. Sudbina Salka Memića i danas je nepoznanica, s tim da se osim za njim traga za još tri osobe, kazao je Sinan Alić iz Fondacije.

Prema tada postignutom dogovoru, Konvoj spasa je trebao proći Hercegovinom i srednjom Bosnom, a za to je postojalo i odobrenje HVO-a. Međutim, po dolasku u Novi Travnik, konvoj je zaustavljen, a potom je počeo kako vojni, tako i civilni napad na kolonu.

– Neselektivnoj pucnjavi od HVO-a pridružili su se i stanovnici okolnih sela, te se dogodila opća pljačka riže, brašna, ulja, sanitetskih pomagala, da ne spominjem i opljačkani novac, kojeg je samo u kešu bilo 1,3 miliona njemačkih maraka. Ukupna vrijednost robe je procijenjena na 17 miliona njemačkih maraka, a sve je to poslala rodbina iz inostranstva ljudima u Tuzli i ovoj regiji, dodao je Alić.

Prema njegovim riječima, ako ne zbog pričinjene štete, neko bi morao odgovarati za ubistvo najmanje sedam osoba.

Prema informacijama Tužilaštva BiH, istraga u ovom slučaju, pokrenuta prošle godine, još traje

Haški osuđenik

– Zločin se dogodio u zoni odgovornosti koju je kao vojni tužilac HVO-a pokrivao Marinko Jurčević, jedno vrijeme glavni tužilac BiH. Smatramo da se u ovoj činjenici i krije odgovor na pitanje zašto ovaj zločin nije procesuiran. On je po funkciji i komandnoj odgovornosti bio četvrti čovjek u hijerarhiji HVO-a u to vrijeme. Po komandnoj odgovornosti, kao drugi čovjek u HVO-u bio je Milivoje Petković, koji se u trenutku napada na konvoj nalazio u vozilu UNPROFOR-a. Za druge zločine je osuđen u Haagu, kazao je Alić.

Izvor: Oslobođenje
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter