BiH

Nezapamćeno nevrijeme u Gradačcu, led doslovno izrešetao voćke (VIDEO)

Ni stariji stanovnici Gradačca ne pamte nevrijeme slično onom sinoćnjem, kada je za manje od pola sata u većem dijelu općine grad, praćen vjetrom i kišom uništio poljoprivredu ove posavske općine.

Osim naselja Mionica i Lukavac, voćnjaci, posebno šljivici po čemu je Gradačac poznat u Evropi, žitarice i povrće stradali su i u Novalićima, Rajskoj, Sibovcu i naseljima bliža centru Gradačca.

Kod Raifa Čolića, grad je uništio 40 posto ovogodišnjeg roda na 12 hiljada stabala šljive. U ostalim naseljima iza oluje ostala je neviđena pustoš, čije će razmjere se znati, nakon što komisija obiđe uništene parcele, piše Dnevni avaz.

Zanimljivo je, da je sinoć, prije početka olujnog nevremena, prateći vremensku prognozu, sa 17 raketa djelovala protivgradna odbrana RS, u čijem je sistemu i općina Gradačac. Sve do 18:09 sati, kada je BHANSA zbog polijetanja aviona sa Međunaorodnog aerodroma Tuzla, izdala naredbu o obustavi djelovanja protivgradne odbrane.

– Mi smo tada morali obustaviti djelovanje protivgradnim raketama i zabrana je trajala do 18:27 sati, dakle u najgore moguće vrijeme, kada je oluja bjesnila nad Gradčcem. Poslije zabrane ponovo smo djelovali i ispalili ukupno 92 protivgradne rakete – izjavio je direktor Protivgradne odbrane RS Tihomir Dejanović.

Ono što se zna je činjenica da je nezapamćeno olujno nevrijeme poljoprivrednicima Gradačca nanijelo velike štete, čije će se razmjere znati nakon procjene. Uništeno je voće, povrće, sve je grad, kako kaže Raif Čolić, satjerao u zemlju. Otišao je trud uzalud vrijednih poljoprivrednika ove općine. Još se ne zna, hoće li gradska uprava nakon obilaska terena donijeti odluku o progašenju prirodne nasreće.

Izvor: Dnevni Avaz

Slični članci

Back to top button