Showbiz

Ice Cube na Twiteru postavio fotografiju jugoslovenske heroine iz BiH (FOTO)

Američki reper Ice Cube objavio je na Twitteru fotografiju Lepe Radić, narodne heroine Jugoslavije koja je imala samo 17 godina kada je pogubljena u Drugom svjetskom ratu.

Riječ je o čuvenoj fotografiji koja je snimljena nekoliko trenutaka prije nego što su joj stavili omču oko vrata kada je ona, prema historijskim izvorima uzviknula: “Živjela Komunistička partija i partizani! Bori se, narode, za svoju slobodu, ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju, imat će ko da me osveti”, prenosi Srna pozivajući se na Tanjug.

Lepa Radić imala je svega 17 godina kada su je nacisti objesili, a u izvještaju o egzekuciji SS-ovci su napisali da je “banditkinja, obješena u Bosanskoj Krupi, pokazala neviđeni inat”.

Nacista koji joj je namakao omču na vrat poginuo je u Zagrebu, a u njegovoj torbi nađena je ova fotografija.

Radić je 20. decembra 1951. godine proglašena za narodnog heroja, kao najmlađi narodni heroj iz Potkozarja. Lepa Radić je rođena 19. decembra 1925. godine u selu Gašnici, kod Bosanske Gradiške. Ona je završila zanatsku školu u Gradišci, gdje je i živjela do početka 1941. godine, kada su je ustaše odvele u obližnji zatvor.

Iz njega bježi 23. decembra i stupa u partizane. Kao borac Grbavačke čete Kozarskog odreda učestvovala je u proboju obruča na Kozari, jula 1942, a u avgustu te godine je sa borcima Odreda prešla u Podrgmeč.

U Kozarskoj ofanzivi poginuli su joj otac Sveto, petnaestogodišnji brat Milan i stric Vlado, koji je bio revolucionar i imao poseban uticaj na nju. U Četvrtoj neprijateljskoj ofanzivi u februaru 1943. godine bila je zadužena za prenos srpskih ranjenika i organizaciju zbjega u Grmeču.

Bez predaha je obilazila zbjegove Srba prognanih sa Banije i Korduna i raštrkane grupe promrzlih ljudi, žena i djece, sklanjala ih u zavjetrine, savjetovala kako da se ponašaju prilikom bombardovanja.

“Naše brigade će zaustaviti fašiste!”, uvjeravala je narod u nastojanju da održi moral.

Zajedno sa velikim zbjegom naroda, u februaru 1943. godine zarobljena je na Grmeču i sprovedena u Bosansku Krupu, gdje su je Nijemci objesili.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button