Region

Posljednji ispraćaj kakav se ne pamti: Evo šta je pokojnik tražio na samrti

Nikada neobičniji oproštaj od pokojnika u Đakovu – uz svirače, pjesmu, pa i ples. Jer, pokojnik – vremešni stanovnik Strizivojne I.J., oporučno je od svoje troje djece, nasljednika, zatražio da ga na onaj svijet isprate veselo, uz živu muziku – tri harmonike/klavijature, i hitove narodnjaka, s tim da prvo mora biti izveden stari hit Zorice Brunclik, ‘Otkopčano jeleče‘, piše Glas Slavonije. 

Iako je među troje njegove djece, a to su odrasli, svoji ljudi, bilo i nemalog čuđenja, pa kod nekih od njih i negodovanja da se na takav način oproste od oca, i službeno im je ukazano na oporučnu želju pokojnika.

Da situacija bude još neobičnija, otac im je preminuo u vrijeme pandemije koronavirusa i strogih mjera, a koje su uključivale i oproštaj od pokojnika samo uz najužu porodicu, bez karmina i sl., pa je Strizivojčanin tada pokopan na mjesnom groblju prema tim pravilima, a vesele karmine održane su naknadno, u Đakovu, u poznatom restoranu.

Prema želji pokojnika, uz porodicu, rodbinu i prijatelje, na karmine su došli i svirači čija je obveza bila izvesti deset narodnjačkih pjesama koje je pokojnik volio, a što su oni i učinili. Među uzvanicima tokom neobičnih karmina prošetala je i službena osoba da se uvjeri održavaju li se karmine kakve je pokojnik oporučno zatražio. Pogreške nije bilo – svirači, narodnjaci i dobro raspoloženje bili su tu.

Izvor: Glas Slavonije

Slični članci

Back to top button