Dijaspora

Bosnia International poziva na ukidanje upozorenja za putovanja na relaciji BiH – Njemačka

Predsjednik udruženja u osnivanju „Bosnia International“, magistar pravnih nauka Ernad Deni Čomaga kontaktirao je Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke sa molbom da preispita upozorenje putovanja za Bosnu i Hercegovinu i obavezan karantin od 14 dana nakon povratka u Njemačku.

Statistički pokazatelji ukazuju na to da je šansa zaraze u Italiji osam puta veća nego u Bosni i Hercegovini, te nam iz navedenih podataka nije jasna logika zbog koje je BiH opasnija od Italije za koju ne postoji upozorenje putovanja.

U Njemačkoj živi preko 250 hiljada građana koji vuku porijeklo iz BiH, a koji su većinom planirali provesti svoje godišnje odmore u domovini.

– Ovakva mjera značajno ugrožava privredu BiH koja velikim dijelom ovisi od donacija i potrošnje svojih članova dijaspore za vrijeme godišnjih odmora, stoji u saopćenju Bosnia International.

Prve informacije iz ministarstva upućuju da će se situacija kontinuirano pratiti, te da postoji mogućnost da se za određene države ponovo uvede upozorenje o putovanju ili ukine – zavisno od pokazatelja.

Nadamo se da će Ministarstvo inostranih poslova Njemačke uzeti u obzir našu molbu, te BiH po osnovu dobrih statističkih pokazatelja skinuti sa liste upozorenja.

Izvor: inmedia.ba

Slični članci

Back to top button