Crna hronika

Detalji akcije Transfer: Evo kako su lopovi iz BiH krali širom Europe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u Sarajevu, po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, proveli operativnu akciju kodnog naziva Transfer.

Saopćenje SIPA-e prenosimo u cijelosti:

Prilikom realizacije operativne akcije Transfer, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na dvije lokacije i lišili slobode dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djelaPrevaraKrivotvorenje ispraveNeovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka te Pranje novca.

U okviru navedenih aktivnosti, jedno lice je privedeno u prostorije SIPA-e i ispitano u svojstvu osumnjičenog. Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoniračunarilaptopiprenosivi medijiuređaji za pohranu elektronskih podatakavatreno oružjerazne evidencije i rokovnicidokumentacija o otvaranju računa u bankamadokumentacija o podizanju novca s računa u bankamanalozi za uplatu i prenos novca u bankama, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode bit će predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

Izvor: Anadolija

Slični članci

Back to top button