Čitaj.ba

U službi naroda!

BiH: Sve će više biti bujičnih poplava

Poslije 2014. godine, kada su mnogi bh. gradovi bili potopljeni u nezapamćenim poplavama, mnogi su mislili da će to biti prošlost, ali su stigle neke druge. Naime, za samo nekoliko dana prava kataklizma zahvatila je Lukavac, Gradačac, Gračanicu, Petrovo, Kalesiju. Prema navodima stručnjaka sve više poplava nas očekuje.

– Klimatske promjene su evidentne, pa se manifestiraju na razne načine. U slučajevima nekoliko općina i gradova na sjeveru naše države na manjim površinama se sruče velike količine padavina, koje uski i začepljeni potoci ne mogu primiti, a voda k’o voda, nekuda mora prodrijeti, pa udari na puteve, plavi kuće, uništava usjeve. Ljudi su uzurpirali pojaseve oko potoka, a onda u njih pobacali smeće. Danas im se to vraća kao bumerang. Takvih primjera, nažalost, ima na svakom koraku i sve će više biti bujičnih poplava – kaže Amer Džindo, geolog.

Iz ovih, ali i drugih razloga bez lokalnih puteva ostalo je nekoliko naselja. Poplavljene su i kuće, poljoprivredne parcele, namještaj, čiji su vlasnici pretrpjeli velike štete.

Meteorolozi do kraja mjeseca predviđaju kišu, a mnogi se nadaju da neće biti kao prije tri noći u Gradačcu, kada su bujice nosile sve pred sobom i kada je trećinu voćnjaka uništio grad.

Izvor: Avaz.ba
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter