BiH

Bh. novinarka, njen muž i kćerka pozitivni na koronavirus: “Presudilo je rukovanje”

U Bosni i Hercegovini sve je lošija epidemiološka slika. Uz veliki broj potvrđenih slučajeva pozitivnih na korona virus činjenica da su zaražene osobe u sve većem broju gradova u BiH, te da epidemiološki timovi sve teže mogu doći do svih kontakata osoba pozitivnih na COVID-19 poziva na povećan oprez. Nova žarišta su u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu.

“Mi trenutno u Kliničkom centru Tuzla imamo 23 hospitalizirane osobe sa srednje teškim i teškim simptomima. Nije to laka klinička slika. Četiri osobe su na mehaničkoj ventilaciji”, kaže Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

U Zeničko- dobojskom kantonu, u kojem je žarište bilo u Tesliću, situacija se postepeno smiruje.

“U Zeničko-dobojskom kantonu može se reći da se epidemiološko stanje stabilizuje. I dalje mi ovu situaciju, što se ono kaže – od sad, na dalje i ubuduće, smatramo nestabilnom. Oko 120 je aktivnih slučajeva, a hospitalizirano 34”, otkriva Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Bez obzira na brojke u BiH normalizaciju stanja pokazuju uspostavljene aviolinije preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Velika frekventnost evidentirana je na svim graničnim prijelazima u BiH. Prema podacima Granične policije BiH u prethodnih osam dana u državu su ušle 309.994 osobe.

“Imajuću i vidu da je trenutna epidemiološka situacija različita u različitim krajevima FMZ, odnosno Krizni stožer, donio je naredbu da se na nivou kantona donose odluke koje bi bile uskađene sa epidemiološkom situacijom, odnosno različitom situacijom koja je u ovom trenutku u kantonima. S tim je data mogućnost da se može ići i u restriktivnije i u blaže mjere”, ističe Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije BiH .

No, osim uvođenja privremene zabrane posjeta svim socijalnim ustanovama u Kantonu Sarajevo, nakon pozitivnog testa uposlenice Gerontološkog centra o novim mjerama se ne govori. Građanima isti savjeti, maske u zatvorenom prostoru, distanca. Među pozitivnim i novinarka Elvira Kokor, njen suprug i kćerka koja ima upalu pluća, javlja televizija N1.

“Mislim da je koroni presudilo rukovanje muža i njegovog radnog kolege i par minuta razgovora i vjerovatno je tako ušla u naš dom. Kolega je bio pozitivan i čim smo saznali ja sam se izolovala”, priča Elvira Kokor.

Elvirina priča podsjeća da je korona oko nas i da nemarom i neodgovornošću u poštivanju mjera koje nisu posebno opterećujuće i mi možemo ući u bilans pozitivnih na korona virus. Nadležni još jednom poručuju, držanjem distance i izbjegavanjem masovnijih okupljanja, čuvamo sebe i našu okolinu.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button