Region

Broj umrlih i zaraženih od koronavirusa u Srbiji višestruko je veći od zvaničnog!

U Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopćenog broja za taj period, koji iznosi 244, saznaje BIRN na osnovu uvida u podatke koji su dio zvaničnog državnog informacionog sistema Covid-19.

Prema saznanju BIRN-a, broj zaraženih posljednih dana prošle sedmice kretao se između 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje zvanične podatke od 97 novooboljelih.

Podatak o broju zaraženih nalazi se u tabeli pod nazivom “Izvještaj za Vladu”, koja se pravi na osnovu pomenutog informacionog sistema. Tabela sadrži tri podatka – broj testiranih i pozitivnih u posljednja 24 sata, broj preminulih koji odobrava ministarstvo zdravlja, kao i zauzetost kreveta po bolnicama.

Najveća razlika u broju umrlih primijećena je u Kliničkom centru Niš gdje je prema zvanično objavljenim podacima umrlo 77 pacijenata. Podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan, što je razlika od 166 mrtvih.

U KBC Dragiša Mišović broj umrlih je “smanjen” za 55 (39 zvanično saopćeno, 94 u informacionom sistemu), KBC Zemun zvanično ima 32 umrla pacijenta, dok se u sistemu nalaze podaci o 88 preminulih (razlika od 56), dok KBC Zvezdara zvanično ima 14, a u sistemu za 45 više – ukupno 59 mrtvih.

U ostalim bolnicama razlike su nešto manje, pa je kod KBC Srbija razlika 17 pacijenata (zvanično saopćeno 33, u bazi 50), za KBC Kragujevac je zvanično rečeno 23, dok u sistemu ima 31 (razlika osam), itd. Za 29 pacijenta nije navedeno u kojoj su bolnici izdahnuli.

Podaci pokazuju da broj smrtnih ishoda kreće da raste krajem marta, da vrhunac dostiže sredinom aprila i ostaje stabilan do kraja mjeseca.

Upravo je posljednjeg dana marta, kao i 1. aprila na mobilne telefone svih građana Srbije stigla SMS poruka u kojoj je stajalo da je situacija dramatična i da se “približavamo scenariju iz Italije i Španije”.

Prvi smrtni slučaj u bazi registrovan je 19. marta. Najviše smrtnih ishoda bilo je sredinom aprila kada je u prosjeku umiralo po 20 ljudi na dan koji su u bazi označeni kao pozitivni na virus, pokazuju podaci iz informacionog sistema.

Dvanaestog aprila preminule su 23 osobe, dok je zvanično saopćeno šest. Dan kasnije krizni štab je saopćio da je preminulo pet pacijenata, dok ih je u sistemu bilo 23, slično kao i 15. aprila kada je rečeno da je petoro priminulo, iako sistem pokazuje da ih je bilo 20 – za 15 više.

Početkom maja broj smrtnih ishoda je ispod 10, dok je 31. maja, prema podacima iz sistema, preminula jedna osoba.

BIRN je u više navrata pokušao da kontaktira nadležne iz Ministarstva zdravlja Srbije, članove Kriznog štaba, direktore bolnica i Instituta Batut kako bi saznao šta je uzrok velike razlike između zvanično saopćenih podataka i onih koji se nalaze u informacionom sistemu Covid-19, kao i ko je odlučivao koji će se brojevi zvanično predstaviti javnosti. Niko od njih nije odgovorio na pozive.

Izvor: BIRN

Slični članci

Back to top button