Čitaj.ba

U službi naroda!

Bh. građani pohrlili na more, plaže u Neumu pune gostiju: Evo kakve su cijene i uvjeti ljetovanja

U Neumu je velika gužva. Građani Bosne i Hercegovine porastom temperatura pohrlili su u jedini bosanskohercegovački grad na moru, a naročito je interesovanje za Neum poraslo nakon što je Hrvatska donijela odluku da bh. građani moraju po dolasku u tu zemlju ići u dvosedmičnu izolaciju.

– Još u petak je u Neum pristigao veliki broj vikend gostiju koji su tu na jednu ili dvije noći. Gosti su domaći, Bosanci i Hercegovci, Sarajevo, Tuzla. Dosta je kapaciteta popunjeno. Hotel Sunce još uvijek nije otvoren, hotel se renovira. Hotel Neum ima oko 400 gostiju za vikend, za ostale ne znam pouzdano. Nisu kapaciteti popunjeni u potpunosti, ali je velika razlika u odnosu na prošli vikend i na prethodni period – kazao je za Faktor Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

– Kako će dalje ići sa cijenama vidjet ćemo. Vidimo šta se dešava, raste broj pozitivnih na koronavirus i ne znam kako će to sve ići ubuduće – kazao je Krešić.

Kako javljaju čitaoci velike su gužve na Svitavi, vozači u kolonama idu prema moru.


Hotelijeri u Neumu zadovoljni su razvojem situacije tokom ove sedmice. Direktor hotela Sunce Luka Prkačin u razgovoru za AA ističe da je posljednjih dana interesovanje veliko, te da je i buking sve veći.

– Najave su sad dosta dobre i vjerujem da ćemo uspjeti ‘izvući’ ovo srce sezone, te na kraju imati bolje stanje nego što smo se nadali. Imamo i male probleme jer dosad nismo mogli pretpostaviti kakva sezona nas očekuje, pa dosad nismo tražili sezonske radnike. Već sada je vidna potreba za njima i vjerovatno ćemo uspjeti, bez obzira što su se mnogi od njih u ovom vremenu snalazili tražeći druge poslove. Ipak, vjerujem da ćemo zadovoljiti potrebe za radnom snagom u Neumu i zaleđu – izjavio je Prkačin, napominjući i kako je u hotelu na čijem je čelu svaki krevet bio rezervisan od 15. aprila do kraja oktobra, što je, nažalost, propalo zbog dolaska COVID-a 19.


Turistički radnici u Neumu svjesni su da je potražnja postala veća nakon posljednjih odluka vladajućih struktura u Republici Hrvatskoj, a koje se odnose na obavezni karantin nakon prelaska granice.

– Moramo biti iskreni i priznati da se buking povećao uvođenjem restrikcija u Hrvatskoj. Da li je to opravdano ili ne, u to ne bih ulazio. Vjerovatno će se sve to, makar ako je vjerovati najavama, brzo ukinuti, ali ipak vjerujem da bh. građani neće odustati od dolaska ovdje. Tako bi pomogli i bh. privredu i neumski turizam – dodaje Prkačin.


U Neumu trenutno ljetuje i Dževad Hasanović iz Lukavca. U jedini bh. grad na moru dolazi svakog ljeta.

– Išao sam ranijih godina i na destinacije u Hrvatsku, ali i ovdje je zaista lijepo. Korona je ove godine učinila svoje, pa smo tu gdje jesmo. Zadovoljni smo. Imamo sve što je potrebno. U prošlosti se ovdje ponekad mogao čuti i arapski, njemački ili kineski jezik, a danas su oko nas Bosanci i Hercegovci. Ima nas više od tri miliona. Ostajemo tu pet dana. Bili smo i prije desetak, a doći ćemo još jednom – za mjesec – rekao je Hasanović.


Za razliku od Hasanovića, Jasmin Mešinović iz Zenice u Neumu boravi jer nije bilo mogućnosti odlaska u Hrvatsku.

– Iskreno, prošlih godina sam ljetovao u susjedstvu. Ove godine me korona natjerala da dođem u Neum. Dolazio sam i prije 15 godina kao dječak. Lijepo je vratiti se. Poznajem ovaj kraj, a ponuda je danas mnogo bolja nego ranije. Zadovoljan sam. Vidio sam i vozila stranih registarskih oznaka. Ne čudi me to – izjavio je Mešinović.

Na bh. primorju svake godine boravi i Vedran Purišević iz Vareša.

– Korona nije utjecala na moju odluku. Zadovoljan sam, ovdje se ništa nije promijenilo na gore. Cijene su normalne. Danas sam iskreno očekivao više ljudi, obzirom da je vikend, ali šta je, tu je – kazao je Purišević.

Turistički radnici u Neumu s obzirom da su u prošlosti u predsezoni i postsezoni 95 posto gostiju bili strani državljani, sve nade ovog puta polažu u bh. državljane. Kažu i kako je sad jedina bojazan eventualna pojava virusa na moru, što bi predstavljalo opasnost za hiljade građana.

Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter