Čitaj.ba

U službi naroda!

Šire li klima uređaji koronavirus?

Sada kada je stiglo toplije vrijeme i kada su posve popustile mjere oko COVID-19, mnogi se pitaju može li klima uređaj širiti viruse, posebno na javnim mjestima, uredu, restoranu ili gimnastičkoj dvorani? Rana istraživanja pokazuju da trebamo biti zabrinuti.

Nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu Emerging Infective Diseases, otkrilo je da je devet ljudi u Wuhanu, prvom centru epidemije koronavirusa, zaraženo jednostavno sjedeći u blizini ventilacijske jedinice u restoranu. Prema stručnjacima, virus je širila jedna asimptomatska osoba koja je večeravala u restoranu sjedeći pokraj klime. Četiri osobe koje su sjedile za istim stolom pokazale su se pozitivnima na koronavirus, kao i pet osoba za susjednim stolovima.

JAVNA MJESTA SU POTENACIJALNI PROBLEM

Manish Butte, doktor znanosti s UCLA kaže za Health da bi u javnom okruženju, poput restorana, radnog mjesta ili teretane, klimatizacija mogla biti potencijalno rizična. To ima veze s načinom na koji klima radi. Klima uređaj ubrzava cirkulaciju zraka i tako uklanja vlagu. Vodena para zadržava toplinu tako i to hladi prostor. Manje vlage u zraku potiče isparavanje zbog čega kapljice u zraku presuše i nestanu.

Kapljice koje sadrže uglavnom vodu ali i sve patogene kojima naše tijelo može biti zaraženo, a koje izbacujemo kada udišemo, razgovaramo, kašljemo, kišemo. Jednom kada zakašljemo ispustimo 3000 kapljica, jedno kihanje oko 30.000 kapljica, piše imunolog Erin Bromage sa sveučilišta Dartmouth, Massachusetts. Različite akcije proizvode različite veličine kapljica koje mogu prijeći različite udaljenosti. Kada je uključena klima protok zraka gura kapljice kroz zrak i potencijalno na druge ljude. Najvažniji je smjer strujanja zraka.

UNUTAR DOMA ŠIRE SE SAMO KAPLJICE UKUĆANA

Klima uređaj može raširiti dalje kapljice koje sadrže čestice zaraznog virusa. Iako klima uređaj čini da prostorija izgleda svježija to je ipak tek recikliranje postojećeg zraka. Trebamo li znači odustati od klima uređaja dok prijetnja COVID-19 ne prođe? Stručnjaci kažu da ne. Klimatizacija u vlastitome domu daleko je manje rizična od prometnog javnog mjesta. Unutar doma šire se samo kapljice ukućana.

Provođenje vremena u bilo kojem zatvorenome prostoru izvan našeg doma, sada kada nema strožih mjera, zahtijeva procjenu rizika. Idete li na neko prometno mjesto s klimatizacijom, budite oprezni, udaljite se od drugih koliko treba, perite ruke i ne dodirujte lice.

Izvor: telegram.hr
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter