Čitaj.ba

U službi naroda!

Potvrđeno: Austrija nas od danas stavlja na “crnu listu”

Nakon što je Vijeće Europske unije donijelo odluku da građani BiH ne mogu ući u EU, u medijima se pojavila informacija da će Austrija svojim državljanima preporučiti da ne putuju u BiH.

Ovu informaciju za Oslobođenje potvrdio je i ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić.

–  Dobio sam poziv Ministarstva vanjskih poslova u kojem su me unaprijed informišu da će se danas objaviti preporuka za austrijske građane da ne putuju u određene države. Na listi je 25 država i nažalost BiH je na toj listi. Informisan sam da ćemo  dobiti zvanični dopis da će se to danas desiti. Razlog za to je povećan broj zaraženih – rekao je Kozarić.

U Austriji živi 170 hiljada ljudi iz BiH od kojih 70 posto ima austrijsko državljanstvo i koji, ukoliko ova preporuka ostane na snazi, neće moći provesti odmor u BiH.

Također, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da BiH neće otvoriti granice za građane Europske unije, dok građani BiH ne budu mogli u EU što također uzrokuje dodatne probleme.

Ukoliko Austrija i njena odluka pokrene “talas” ovakvih odluka u drugim zemljama, BiH bi mogla ostati potpuno izolirana. 

Izvor: Oslobođenje
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter