Region

Porodica 3 dana ljetovala u Grčkoj, a onda dobili poziv: Pozitivni ste…

“Ako niste znali nikog pozitivnog na grčkom testu, evo sad znate”.

Ovo je objava jedne Beograđanke na društvenim mrežama koja se nakon tri dana uživanja na ljetovanju zajedno s porodicom vratila kući jer je test koji je rađen na ulasku u Grčku pokazao da je njen suprug pozitivan na koronavirus.

“Posle određenog dvoumljenja, ipak smo rešili da krenemo na put jer smo i suprug i sin i ja bili zdravi. U nedelju smo seli u auto i pošli za Grčku”, počela je za Blic priču ova Beograđanka.

Ona je objasnila kako je izgledalo samo testiranje na granici. Naime, testirana su sva vozila sa srpskim tablicama, ali samo po jedna osoba iz svakog automobila:

“Supruga su testirali i rekli da budemo 24 sata u samoizolaciji, a da rezultate javljaju u roku od 72 časa i to samo ukoliko su pozitivni.”

Nakon tri dana sunčanja, šetnje i kupanja po Sitoniji, samo nekoliko minuta pred istek tih 72 sata, uslijedio je poziv koji su se nadali da nikad neće dobiti.

“Juče, bukvalno pet minuta pred istek tih 72 sata već smo se radovali misleći da je sve u redu kada su nas pozvali i saopštili da je muž pozitivan“, ispričala je ova Beograđanka.

Razgovor je trajao, priča ona, više od 20 minuta. Postavljali su gomilu pitanja u vezi s njihovim detaljnim kretanjem tokom ta tri dana, da navedu svaki kafić, restoran i plažu na kojima su bili. Osim toga, upitani su za zdravstveno stanje generalno, kao i da li je osoblje hotela, restorana i marketa u koje su odlazili poštovalo mjere zaštite, da li su nosili maske i rukavice, a potom dali instrukcije koje niko ne bi poželio na svom odmoru.

“Pitali su između ostalog i gde smo u tom trenutku. Mi smo tada bili na plaži i rekli su nam da momentalno idemo u sobu i da 14 dana ne izlazimo iz nje. Nakon pola sata su pozvali ponovo i rekli da ima još jedna opcija i da, ukoliko želimo, možemo da krenemo kući uz sve mere predostrožnosti: celim putem sa maskama, da ne stajemo nigde osim recimo na pumpi i gde je baš neophodno”, priča ona.

Porodica je s olakšanjem izabrala da ide kući.

Pretpostavka je da, pošto su tokom prvog telefonskog razloga upitani i da li kod zaraženog supruga ima simptoma, a on ih u tom trenutku nije imao, da je to i razlog što im je ponuđeno da se vrate kući. Vjerovatno bi morali da ostanu dvije sedmice u nekom hotelu da je simptoma bilo, ali to su samo pretpostavke jer niko nije obrazložio zašto im je ta opcija naknadno ponuđena.

“Čim smo danas ušli u Srbiju, zvala sam onaj ‘COVID broj’ da se raspitam koja je dalja procedura. Oni nisu znali ništa da kažu, uputili su nas na našeg lekara. Suprug je pozvao svog lekara koji mu je rekao da dođe ujutru u COVID ambulantu na pregled, a sin i ja koji smo sa njim nismo ni testirani i za nas niko ništa ni ne govori”, kaže ona i dodaje kako im niko nikakvu instrukciju nije dao te da su “prepušteni sami sebi, pa će videti”.

Izvor: Blic

Slični članci

Back to top button