Svijet

Niko ne zna šta se događa, naučnici u strahu: Stotine slonova umrlo u Africi

Misterija okružuje “potpuno neviđene” smrti stotina slonova u Bocvani, domu trećine populacije slonova u Africi, u posljednja dva mjeseca – dr. Niall McCann rekao je da su kolege u južnoafričkoj državi od početka maja uočile više od 350 trupla slonova u delti Okavango.

Niko ne zna zašto životinje umiru, a rezultati iz laboratorije neće doći još sedmicama.

Dr, McCann, iz britanskog dobrotvornog Nacionalnog parka za spašavanje, rekao je da su lokalni lokalni zaštitari alarmirali vladu početkom maja, nakon što su preletjeli deltu rijeke.

“Uočili su 169 leševa u trosatnom letu”, rekao je. “Vidjeti i prebrojati toliko leševa za tri sata nikad se u historiji nije desilo. Mjesec dana kasnije, daljnjim istraživanjima otkriveno je još leševa, njih više od 350. Ovo je potpuno bez presedana u pogledu broja slonova koji umiru u jednom događaju koji nema veze sa sušom.”

Još u maju, vlada Bocvane saopćila je da krivolov nije razlog – naime, kljove nisu uklonjene.

Dr. McCann kaže i da razlog nije ni trovanje:

“Da je to bio cijanid koji koriste krivolovci, umirale bi i druge životinje, ali ne. Samo slonovi umiru.”

On tvrdi da razlog nije ni antraks koji je prošle godine ubio najmanje 100 slonova u Bocvani.

No, činjenica je da naučnici ne znaju da li su slonovi bolesni ili otrovani. Način na koji životinje umiru – mnogi padaju na lice, zatim, pojedini slonovi uočeni su kako hodaju u krugovima, sve to upućuje na nešto što potencijalno napada neurološke sisteme životinja, tvrdi dr. McCann.

Također, bez poznavanja tačnog izvora, nemoguće je isključiti i mogućnost prelaska bolesti u ljudsku populaciju – posebno ako je uzrok bilo u izvorima vode ili u tlu. Dr McCann ukazuje na pandemiju COVID-19, za koju se vjeruje da je započela kod životinja.

Izvor: index.hr

Slični članci

Back to top button