Zdravlje

Ultraljubičasto zračenje može biti efikasno u suzbijanju širenja COVID-19

Najnoviji nalazi istraživača ukazuju kako postoji mjera koja bi potencijalno mogla pomoći u suzbijanju širenja koronavirusa. Ta mjera podrazumijeva korištenje ultraljubičastog zračenja.

Iako je dokazano da germicidna ultraljubičasta zračenja ubija patogene u zraku, poput onih koji izazivaju koronavirus, najvjerovatnije je da je ona opasna za ljudsku kožu i oči te se stoga može koristiti samo za dekontaminaciju praznih prostora.

Međutim, novo istraživanje je pokazalo da je daleko UV zračenje (posebna talasna dužina ultraljubičastog svjetla) efikasno u uništavanju koronavirusa u zraku te da nije dovoljno snažno da prodre u ljudske ćelije, što ga čini sigurnim za upotrebu i u zatvorenom prostoru u kojima se nalaze ljudi.

Studija je objavljena u naučnim izvještajima istraživačkog tima s Medicinskog centra Univerziteta Columbia, a istraživački tim ove ustanove otkrio je da su pomoću filtriranih eksimernih svjetiljki postavljenih na 222 nm učinkovito inaktivirali dva soja koronavirusa u zraku koja su vrlo slična onome koji izaziva COVID-19.

Ova dva soja uzrokuju 15 do 30 posto respiratornih infekcija godišnje, piše Health 24.

Izvor: index.hr

Slični članci

Back to top button