Čitaj.ba

U službi naroda!

Italija u strahu: Zbog smrti Srbijanca vlasti brzo reagiraju, donose nove mjere

Testiranje putnika na koronavirus na aerodromima u Italiji po dolasku iz država van područja Schengena, jačanje kontrole karantina, obaveza hospitalizacije za oboljele koji odbijaju liječenje nove su mjere za spriječavanje širenja COVID-19 u Italiji. 

Nakon izbijanja novih žarišta u Italiji, uglavnom po dolasku Italijana iz inozemstva ili stranih državljana, regionalne vlasti planiraju pooštravanje pojedinih mjera i jačanje kontrole.

Novi podaci o zaraženima pokazuju da je ponovno otvaranje granica za dolaske iz mnogih zemalja i dalje visokorizično i da su neophodne nove i blagovremene mjere za sprečavanje i kontrolu dolazaka.

Dekret koji je 11. juna potpisao premijer Giuseppe Conte delegira guvernerima regiona odluku o ublažavanju ili pooštravanju mjera na osnovu epidemioloških podataka, uključujući uvođenje “crvenih zona”.

Mediji prenose da se sav rizik takvog ponašanja vidi u slučaju “Vićenca”, gdje je menadžer jedne kompanije pozitivan na COVID-19 po povratku iz balkanskog regiona odbijao liječenje u bolnici i uprkos simptomima virusa nastavio sa društvenim i poslovnim aktivnostima, što je dovelo do novih pozitivnih slučajeva na tom području.

On je, kako navode italijanski mediji, po otvaranju granica otišao najprije u Srbiju, zatim u BiH, a po povratku u italijanski region Veneto već prvog dana je imao temperaturu 38 i druge simptome COVID-19, međutim odbijao je bolničko liječenje i izolaciju dok se njegovo zdravstveno stanje nije pogoršalo. Mediji prenose da je ovaj srbijanski državljanin preminuo.

U Italiji je od početka pandemije zaraženo više od 240.000 ljudi, od kojih je oko 14.000 aktivnih slučajeva, a više od 34.000 je umrlo od posljedica COVID-19.

Izvor: Anadolija
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter