BiH

Priče iz TK oporavljenih od korona virusa: Najbitnije je biti mentalno jak (VIDEO)

Groznica je bila prvi simptom korona virusa, koju je na svojoj koži osjetio Suad Delić. Povišena tjelesna temperatura, košmari u glavi. Kaže, gledaš, a ne vidiš. Gubiš svijest, postaješ senilan. Ovo su samo neki od simptoma sa kojima se on susreo.

Dan traje godinu, a noć nekoliko godina. Imao sam problema sa respiratornim traktom, gdje imate određenu vrstu promjena kada su u pitanju pluća, imate osjećaj kao da nosite nešto zaista teško. Ogromna je malaksalost cijelog organizma, boli vas svaki mišić, svaka kost” – rekao je Suad Delić iz MIZ Živinice.

Na početku pojave korona virusa kako kaže, sumnjao je u neke stvari vezane za pojavu virusa. Sve se promijenilo onog dana kada je otkrio da je pozitivan, i kada je kako kaže legao na postelju. Virus je prema njegovim riječima, jako agresivan, ne miruje i napada svaki dio tijela. Skidanje temperature jedan je od ključnih elemenata opstanka i pobjede u konačnici. Jedan od simptoma je i gubitak okusa i mirisa za hranu.

“Vi ste prinuđeni da jedete, da jačate imunitet jer ako je on slab, padate brzo. To ide s jako teškom mukom. To je borba sa samim sobom, a ona je najjača i najteža” – naglasio je Delić.

28-godišnji Enes Latifagić također se borio sa korona virusom. Iako se, kako kaže, pridržavao svih mjera i naredbi, onog trenutka kada je došlo do popuštanja mjera, opustio se kao i većina ljudi. Na početku je kaže mislio da je sve samo politička priča, a onda se  susreo sa korona virusom, oči u oči.

“Nisam vjerovao u to sve do momenta dok se nisam probudio s groznicom. Ja sam imao tu sreću što sam sportista, što živim zdrav život da sam koronu prebrodio bez nekih većih i jačih simptoma, ali mislim da stariji ljudi sa hroničnim bolestima možda ne bi prošli tako dobro kao ja” – kazao je Enes Latifagić, bivši kapiten OKK Sloboda Tuzla.

Obojica su iz bitke sa koronom izašli su kao pobjednici, a saglasni su da je najbitnije biti mentalno jak.

“Najvažnije je da to prihvatite kao običnu bolest, kao i svaki virus da biste u glavi bili mentalno jaki i kako biste uspjeli prebroditi sve krizne momente” – istakao je Suad Delić iz MIZ Živnice .

I dok se broj zaraženih iz dana u dan povećava, kao i broj smrtnih ishoda, uzrokovanim korona virusom, na nama je da se pridržavamo propisanih mjera. Stoga, perite i dezinfikujte ruke, nosite zaštitne maske i održavajte socijalnu distancu. Tri zlatna pravila garant su zaštite od virusa, poštujmo ih!

Izvor: RTV SLON

Slični članci

Back to top button