Region

Stigle nove mjere u regiji: Evo šta je sve zabranjeno

Lučka kapetanija Beograd,  nakon sastanaka, konsultacija i preporuka zdravstvenih radnika, izdala je nove mjere. A njima se, između ostalog, zabranjuju zabave i sve druge proslave na brodovima, čamcima i splavovima, odnosno svim vrstama plutajućih objekata!

“Obavještavaju se brodarstva, zapovednici brodova, starešine plovila, preduzeća rječnog saobraćaja i vodoprivrede, nadležni organi i organizacije, privezišta za čamce i nautički klubovi, vlasnici čamaca, ostali učesnici u plovidbi kao i sva zainteresovana lica na teritoriji Republike Srbije da su dužni da se pridržavaju svih mjera radi spriječavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 i zaštite od te bolesti”, saopćeno je danas iz Lučke kapetanije.

Kako se dodaje, obavezno je primjenjivati mjere propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o javnom zdravlju, kao i druge mjere koje priroda te bolesti nalaže u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i svim preporukama Kriznog štaba RS.

Pored toga, zabranjuje se organizovanje zabava, proslava i slično na brodovima, čamcima i plutajućim objektima, dozvoljena je plovidba čamcem pri čemu treba voditi računa da bude obezbjeđena razdaljina između lica na čamcu od dva metra.

“Svaki prekršaj odredaba ovog saopštenja brodarstvu smatrat će se prekršajem u unutrašnjoj plovidbi i kaznit će se u skladu sa odredbama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama”, piše, između ostalog, u saopćenju Lučke kapetanije Beograd.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button