Čitaj.ba

U službi naroda!

Javni prevoz u TK: Vozač i svi putnici moraju nositi zaštitnu masku preko usta i nosa

Zagreb, Hrvatska - 25. lipnja 2020: Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koja je stupila na snagu od ponoći, u svim sredstvima javnog prijevoza na području Republike Hrvatske putnici i djelatnici dužni su nositi zaštitne maske za lice kako bi se spriječio prijenos koronavirusa kapljičnim putem ( Stipe Majic - Anadolu Agency )

Na osnovu Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona donosi Naredbu kojom se definišu specifične mjere za javni prevoz:

– Prilikom izrade redova vožnje, naročito obzirom na skori početak nastave, iste sačiniti uzimajući u obzir potrebno vrijeme za dezinfekciju, provjetravanje i čišćenje vozila.

– Vozač i svi putnici moraju nositi zaštitnu masku preko usta i nosa.

– Obavezna dezinfekcija ruku pri ulasku u vozilo (vozno osoblje i putnici), nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane, te u ostalim preporučenim situacijama.

– Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo.

– Izbjegavati bliski kontakt prilikom komunikacije.

– Obavezno održavati odgovarajući fizički razmak (1-2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Ako vozači stavljaju prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke, to jeste ograničiti kapacitet na sjedeća mjesta i to tako da sjedi jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjenično na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedištu.

– Mjesta koja se ne koriste obavezno označiti trakom ili znakom upozorenja.

– Nije dozvoljeno stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila.

– Za sprovođenje mjera u vozilu zadužuju se vozač i revizori.

– Potrebno je vršiti standardno čišćenje i dezinfekciju vozila, temeljito najmanje dva puta dnevno, a između vožnji neophodno je izvršiti dezinfekciju dodirnih površina u vozilu i prozračivanje unutrašnjosti prevoznog sredstva.

– Pri čišćenju unutrašnjosti autobusa posebebno obratiti pažnju na rukohvate na ulaznim i izlaznim vratima, prozorska stakla, kao i na naslone za glavu i za ruke putnika.

– Preporučuje se postavljanje fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično). Ako to nije moguće, prvi red sjedala iza vozača ne smije se koristiti za prevoz putnika.Redovno prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima.

– Za vrijeme vožnje koristiti prozračivanje unutrašnjosti autobusa ventilacijom.

– Ako vremenske prilike i temperatura to dozvoljavaju, tokom vožnje otvorite prozore.

– Preporučuje se pojačano prisustvo revizora u vozilima, koji će kontrolisati primjenu higijensko – epidemioloških mjera.

Za nadzor izvršenja ove Naredbe zadužuju se menadžmenti kompanija koje se bave javnim prevozom, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, gradski/ općinski inspektori, MUP TK i Uprava policije. Zadužuju se menadžmenti kompanija koje se bave javnim prevozom, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, gradski/općinski inspektori, MUP TK i Uprava policije da Kriznom štabu Ministarstva zdravstva dostavljaju sedmični izvještaj o poduzetim aktivnostima iz ove Naredbe.

Ova Naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 10.08.2020. godine.

Izvor: Agencije
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter