Zdravlje

Gates: Dajem novac za spašavanje, a protivnici vakcine me optužuju da ubijam

Dajem novac za spašavnje života, a protivnici vakcine protiv korone me optužuju da ubijam ljude, rekao je jedan od osnivača Microsofta, milijarder i filantrop Bill Gates u intervjuu Blumbergu.

Fondacija Billa i Melinde Gates obećala je više od 350 miliona dolara za borbu protiv kovida-19 i novac za proizvodnju vakcine kompanijama  AstraZenece, Johnson & Johnson i Novavax.

Protivnici vakcine i drugi teoretičari zavera kleveću Gatesa da je podmetnuo virus iz svojih opakih razloga, dok on kaže da optimistički veruje da će svet shvatiti da su teorije samo teorije i pobediti virus, piše Blumberg. Na pitanje da li je siguran da će efikasna vakcina biti distribuirana u svijetu do kraja ove godine, Gates je rekao da inicijalna vakcina neće biti idealno efikasna.

“Možda neće potrajati dugo i biće uglavnom korišćena u bogatim zemljama kao mjera za zaustavljanje zaraze. Bili bismo sretni kada bismo imali vakcinu pre kraja godine, ali će naredne godine verovatno biti odobrene brojne vakcine”, rekao je Gates.

Upitan da li vakcinacija protiv kovida-19- treba da bude obavezna, Gates kaže da propisivanje obaveze često izaziva povratnu reakciju, ali misli da će biti obavezna za osobe koje rade u domovima za starije ili su u kontaktu sa starijim ljudima.

Zamoljen da komentariše teorije zavjere da istražuje vakcinu da bi kontrolisao ljudske umove uz pomoć 5G radiotalasa i slično, Gates je rekao da je to dosta čudno.

“Oni uzmu činjenicu da sam uključen u razvoj vakcine i onda to izvrnu, pa umesto da dajem novac kako bi se spasili životi, ispada da zarađujem na oduzimanju života. Ako to ljude odvrati od vakcinacije, to je veliki problem”, rekao je Gates, prenosi Index.

Izvor: index.hr

Slični članci

Back to top button