BiH

Jedan od najtežih dana u augustu za BiH: 10 osoba preminulo, 364 novozaražene

Testovi u posljednja 24 sata pokazali su da je 364 osoba u Bosni i Hercegovini pozitivno na novi soj koronavirusa,a deset osoba je preminulo. 

Podaci su to entitetskih zavoda za javno zdravstvo, dok se oni iz Brčko Distrikta tek očekuju.

Federaciji BiH prijavljeno je 225 novih slučajeva i sedam smrtnih slučajeva, a u RS 139 i tri osobe su preminule.

FBiH

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 1 339 uzoraka, od kojih je 225 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima.

Do sada su testirana ukupno 108 343 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 10 475 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 7 033 pacijenta, dok je trenutno aktivno 3 160 slučajeva pozitivna na SARS-CoV-2.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 7 smrtnih ishoda. Preminula su dva muškaraca iz Tešnja i po jedan iz Sarajeva i Tuzle, te tri žene iz Banovića, Doboj-juga i Tešnja.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 282, od čega je 179 osoba muškog (63,5%) i 103 osobe ženskog spola (36,5%).

RS

U posljednja 24 časa u RS je testirano 554 uzorka , a na novi koronavirus pozitivno je još 139 slučajeva virusa korona, rekla je Jelena Đaković Dević, Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS. .

Prijavljena su tri smrtna slučaja. Preminule osobe su iz Banja Luke, Bijeljine i Mrkonjić Grada, a najviše novozaraženih, njih 23 je iz Banjaluke.

Branimir Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da je i dalje u RS nepovoljna epidemiološka situacija.

“U periodu do 14 dana nakon događaja i proslava imamo porast pozitivnih osoba. Preduzimanje mjera u opštinama ne treba da čeka pogoršanje situacije, već može da se radi i preventivno”, istakao je Zeljković.

Institut i dalje preporučuje četiri mjere, a to su fizička distanca, nošenje zaštitnih maski, lična higijena i dezinfekcija.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button