Čitaj.ba

U službi naroda!

Počeli radovi: Ovako će izgledati nova kružna raskrsnica na Husinu (FOTO)

Izrada kružne raskrsnice na Husinu na magistralnoj cesti M18 počela je ove sedmice, a nakon dužeg perioda priprema i okončanih administrativnih procedura koje je proveo investitor JP Ceste Federacije BiH.

Radi se o raskrsnici tri gradske ulice i magistralne ceste, koja je prema ranijim studijama označena kao neadekvatna i smatra se crnom tačkom prema velikom broju nesreća na ovoj lokaciji.

Sadašnja raskrsnica je oblikovana nestandardno, a rezultat takvog stanja su saobraćajne gužve jutarnjim i popodnevnim satima.

Izrad kružne raskrsnice  je dio projekta JP Ceste FBH u sklopu modernizacije cestovnog sektora FBiH, konkretno rekonstrukcije devet raskrsnica koje su klasificirane kao „crne tačke“ na magistralnim cestama.

Prema projektu, nova raskrsnica predstavlja modifikovanu jednotračnu kružnu raskrsnicu sastavljenu od dva kružna dijela vanjskog precnika 33 metra sa kolovoznom trakom širine 6 metara i provoznim dijelom širine 1,50 metar koji su međusobno povezani kontinualnom saobraćajnicom širine 6 metara.

Za portrebe izgradnje nove netipične raskrsnice urađena je eksproprijacija manjih dijelova 10 privatnih i 12 javnih površina.

Nakon završetka radova izgradnje moderne kružne raskrsnice brojini učesnici u saobraćaju će imati bolji protok saobraćaja, smanjenje vremena putovanja i troškova, poboljšanje stanje ceste i sigurnosti saobraćaja i oboljšanje sigurnosti pješaka gradnjom pješačkih staza.

Izvođač radova je Jata Group Srebrenik, a trenutno se vrše radovi koji ne ugrožavaju saobraćaj magistralnom cestom koja prolazi kroz gradilište.

Prema idejnom projektu raskrsnica će izgledati ovako:

2008 kruzni husino

(Izvor: Tuzlainfo.ba)
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter