BiH

ANKETA: Pitali su građane BiH da li su ponosni na svoje državljanstvo, ovo su njihovi odgovori

Jeste li i koliko ponosni na državljanstvo Bosne i Hercegovine? Ako je suditi prema najnovijim podacima, na bh. državljanstvo najviše su ponosni u Distriktu Brčko, dok je najmanji broj takvih u entitetu Republika Srpska. Riječ je o prvoj nacionalnoj studiji koja je urađena po svim metodološkim kriterijima, a nositelj projekta bio je odsjek za psihologiju Univerziteta u Sarajevu.

Istraživanje “Evropske studije vrijednosti” analiziralo je stavove građana o životnim vrijednostima u 32 evropske zemlje. Bosna i Hercegovina je prvi put učestvovala kao pridružena članica. Neka od pitanja glasila su: Da li se smatrate državljaninom BiH? I jeste li ponosni što ste državljani BiH?

Anketa u Istočnom Sarajevu:

“Prvenstveno Republike Srpske, pa onda i BiH”. N1: Da li ste ponosni na svoje državljanstvo? “Ponosan sam na državljanstvo RS, a BiH to moramo, na to nisam ponosan”.

N1: Da li ste ponosni na svoje državljanstvo? “Da”.

“Zašto ne bi bio?”

“Smatram se državljaninom Republike Srpske i BiH”.

Anketa u Sarajevu:

N1: Da li se smatrate državljaninom BiH? “Da”. N1: Da li ste ponosni na svoje državljanstvo? “Da”.

N1: Da li se smatrate državljaninom BiH? “Da”. N1: Da li ste ponosni na svoje državljanstvo? “Kako da ne”.

N1: Da li se smatrate državljaninom BiH? “Naravno”. “Da li ste ponosni na svoje državljanstvo? “Jesam”.

1.742 punoljetne osobe na teritoriji Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta na više od 500 lokacija u BiH odgovarale su između ostalog na sljedeća pitanja: Smatrate li se državljanima BiH? 99,4 posto građana odgovorilo je DA, a 0,6 posto NE. S druge strane, da li su ponosi na svoje bosanskohercegovačko državljanstvo sa DA odgovorilo je 74 posto osoba, dok 24 posto osoba reklo je NE. Najviše ponosa na Bosnu i Hercegovinu i svoje državljanostvo ima u Brčko Distriktu 88 posto, Federaciji BiH 82 posto i Republici Srpskoj 66 posto.

Ispitanici su za najvažniju životnu vrijednost na prvo mjesto pozicionirali porodicu, zatim posao, pa prijatelje i poznanike, slobodno vrijeme, religiju te politiku.

“Najvažnija mi je porodica”.

“U ovim okolnostima trenutno zdravlje!”

“Ljudskost”.

“Porodica”, kažu građani.

Profesorica Jadranka Koljenović Đapo s Univerziteta u Sarajevu objašnjava da se u istraživanju 51 posto ispitanika izjasnilo da su islamske vjeroispovijesti, 32 posto pravoslavne i 16,8 katoličke vjeroispovijesti. Slučajnim odabirom selektirala su mjesta od gradskih do seoskih područja.

“Nakon nacionalnog ponosa, a to je najljepši način izražavanja prema svojoj zemlji. Iza toga slijedi nacionalna superiornost, pa nacionalizam odnosno etnocentrizam koji su svakom slučaju nisu povoljni. Zašto je reakcija naših građana bila čudna, zato što mi selektivno primamo infromacije koje plasiraju ili političari i desničarsko orijentirani pojedinci ili skupine. I onda mi stvaramo vještačku sliku o tome da postoje značajne razlike između građana i građanki u različitim entitetima i državi Bosni i Hercegovini i tako zanemarimo mišljenje opšte populacije”, kazala je Jadranka Koljenović Đapo, profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Istraživači ovog projekta ističu da “Od referenduma 1991. godine mi živimo uz činjenicu da se većina građana na popisu stanovništva izjasnila da su im etnički identiteti važniji od nacionalnog identiteta. Danas se nacionalni identitet izjednačava s etničkim identitetom”.

Izvor: n1info.com

Slični članci

Back to top button