Čitaj.ba

U službi naroda!

“Na ulicama pojedinih bh. gradova slavio se ‘pad režima’ u susjednoj državi, a da niko nije postavio pitanje šta se slavi”

Za izbore u Crnoj Gori, čiji su građani juče birali novi saziv parlamenta, vladala je ogromna zainteresovanost u Republici Srpskoj. Sinoć se u mnogim gradovima slavilo do duboko u noć uz pjesmu i vatromet, dok je prethodnih dana, pa i mjeseci, doslovno „bola oči“ navijačka retorika, prije svega političkih aktera, iz svih tabora, o tome ko je poželjan pobjednik izbora u Crnoj Gori.

Odakle ovolika zainteresovanost za izbore u susjednoj zemlji, zašto su oni bitni prije svega građanima Republike Srpske i šta će se bitno promijeniti na relaciji BiH – Crna Gora, pitali smo političku analitičarku Tanju Topić.

Prema njenom mišljenju, ovolika zainteresovanost za izbore u zemlji sa kojom Bosna i Hercegovina i ne sarađuje tako blisko pokazuje jednu potpuno apsurdnu situaciju:

„Na ulicama pojedinih gradova slavio se ‘pad režima’, u susjednoj državi koja nije toliko bliska ni BiH ni njenim ljudima, a da pri tom, bojim se da niko nije postavio pitanje šta se slavi. Jer ono što je takođe vidljivo jeste da slave većinom oni koji su potpuno eutanazirani u političkom životu Bosne i Hercegovine, pokazuje se taj višak emocija, taj višak strasti za dešavanja u drugoj državi, a pri tom su ti isti ljudi potpuno indiferentni, hladni i nezainteresovani za procese u sopstvenoj zemlji“.

A toliko jaku emociju, dodaje, izavala je Srpska pravoslavna crkva, koja je ovim pokazala da je vrlo bitan politički akter. A koliko je bitan pokazuje rezultat izbora.

„Izbori u Crnoj Gori pokazali su da je Srpska pravoslavna crkva vrlo bitan politički akter i da je presudilo to što je taj akter bio protiv aktuelne vlasti u Crnoj Gori, za razliku od Bosne i Hercegovine gdje su religijske zajednice još uvijek čvrsto uvezane i povezane sa onima koji su na vlasti. Ovdje je ključnu ulogu odigrao Zakon o vjerskim zajednicama koji je slikovito rečeno na čistinu izveo vladajuće u Crnoj Gori i pravoslavnu zajednicu. To je bio faktor homogenizacije i mobilizacije, te su vjerska osjećanja bila nešto što je presudilo i dovelo do ovakve reakcije i u BiH“, zaključuje Topić.

Ujedno poručuje da ne očekuje da će promjena vlasti u Crnoj Gori dovesti do nekih značajnijih promjena na relaciji dvije države.

Kako kaže, to će svakako biti više potencirane veze među pojedinim grupama, odnosno akterima koji opet imaju zajedničku oznaku nacionalnog i religijskog identiteta:

„To će sasvim sigurno biti više prisutno u javnosti i odnosima. Na nekim drugim poljima ne vidim nikakve promjene.“

Izvor: BUKA
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter