Region

Ko je sarajevski student Abazović i zašto ga zovu prvom udavačom izbora u Crnoj Gori

Dritan Abazović, mladi crnogorski političar albanske nacionalnosti i bivši student Univerziteta Sarajevo, trenutno je ključni igrač političke scene u regiji i čovjek koji je zbog pozicije u koju je dospio, mogao da bude odlučujući faktor za formiranje vlasti u Crnoj Gori.

Abazović je u prvom intervjuu nakon izbora u Crnoj Gori za albansku televiziju ABC News kazao da je ponosan što će kao Ulcinjanin i Albanac biti čovjek koji “mijenja igru“.

“Ključno je da stvorimo vladu zasnovanu na stručnjacima. Promjena u vanjskoj politici neće biti. Svaka nacija i religija će biti zaštićeni i imat će bolju zastupljenost nego sada. Neće biti razloga za strah“, kazao je, između ostalog, Abazović.

Njegova koalicija je na jučerašnjim izborima prema prvim preliminarnim rezultatima osvojila četiri mandata u budućem parlamentu i viđena je kao “jezičak na vagi” za formiranje nove vlade.

Abzović je po nacionalnosti Albanac, diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gdje je četvorogodišnje studije završio za rekordne dvije i po godine.

Kao student generacije je dobitnik “Zlatne značke” i “Zlatne povelje” tog univerziteta u Sarajevu.

Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Podgorici, a trenutno je doktorant na smjeru političke teorije. Usavršavao se u inostranstvu, između ostalog, na Univerzitetu u Oslu, Americi, Austriji i Luksemburgu. Bio je najmlađi i najaktivniji zastupnik 25. saziva Skupštine Crne Gore.

Autor je knjige “Kosmopolitska kultura i globalna pravda“, kao i desetak naučnih radova u regionalnim i međunarodnim časopisima. Teme koje izučava vezane su za političku filozofiju, globalizaciju i etiku.

Od srednjoškolskih dana je aktivan u društveno-političkom životu.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Slični članci

Back to top button