BiH

Prvi put u BiH izvedene operacije na otvorenom grudnom košu kod budnih pacijenata

Ljekarski timovi Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli proteklih dana ispisali su nove stranice medicinske historije na našim prostorima nakon što su izvedene operacije na otvorenom grudnom košu. 

Naime, prema riječima direktora UKC-a Tuzla prof. dr Vahida Jusufovića prvi put su na području Bosne i Hercegovine urađene operacije na otvorenom grudnom košu kod budnih pacijenata.

“Ovo su nove operativne tehnike koje smo primijenili u našoj ustanovi i prvi put u BiH. Rađene su pod supervizijom američkih ljekara iz jedne bolnice u Albaniji. Gledao sam snimke i moram vam reći kako sve to izgleda impozantno. Pacijenti su budni, a naši timovi su izvodili operacije na otvorenom grudnom košu“, kaže Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Operacije su obavljene na srcu u epiduralnoj anesteziji. Urađeno je to zbog činjenice što pacijenti pripadaju visokorizičnim kategorijama, a prednost je što se skraćuje njihov bol, a i boravak na intenzivnoj njezi. Sve ovo ne bi bilo moguće, ističu sa UKC-a, bez obostrane saradnje s kolegama iz bolnice u Albaniji.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button