Čitaj.ba

U službi naroda!

Sami razvijaju vakcinu i isprobavaju je na sebi: “Sad smo mi životinje”

Kada je u martu koronavirus u SAD-u počeo svoj smrtonosni pohod, molekularni biolog dr. Preston Estep iz Bostona odlučio je da neće stajati po strani. Poslao je e-mail svojim prijateljima i poznanicima, uglavnom hemičarima, biolozima i liječnicima, kako bi vidio je li tko od njih zainteresiran za stvaranje vlastite vakcine.

Odazvalo ih se dvadesetak i tako je utemeljen RaDVaC (Rapid Deployment Vaccine Collaborative), inicijativa u sklopu koje su naučnici razvili vlastito peptidno cjepivo, a uzima se u obliku nazalnog spreja.

“Cjepivo je vrlo jednostavno. Sastoji se od pet sastojaka koje biste mogli zajedno pomiješati u liječničkoj ordinaciji”, rekao je za New York Times Preston Estep, suosnivač kompanije Veritas Genetics za DNK sekvenciranje.

Estep je krajem aprila primio prvu dozu cjepiva, a zatim ga je dao svome 23-godišnjem sinu. Dosad je to Do-It-Yourself (DIY) cjepivo primilo oko 70 volontera, među kojima je najpoznatiji harvardski genetičar George Church (66) koji je Estepu bio mentor tokom studija.

“Mislim da je ovo cjepivo sigurno, a da je opasnost od infekcije COVID-19 podcijenjena”, rekao je Church za Technology Review.

Priznao je da je u julu primio dvije doze DIY vakcine koje je Estep u posljednjih šest mjeseci više puta usavršavao.

“Dosad nitko nije prijavio ništa gore od začepljenja nosa i blage glavobolje. Tradicionalni tok rada na razvoju lijekova počinje ispitivanjima na miševima ili drugim životinjama. U inicijativi RaDVaC mi smo životinje”, istaknuo je Estep, piše Jutarnji.

No, inicijativa RaDVaC naišla je na kritike među američkim naučnicima. Tako George Siber, bivši šef u kompaniji Wyeth, smatra da vakcine, poput Estepove ne samo da ne dovode do stvaranja imuniteta, nego mogu dovesti do pogoršanja bolesti. Slavni američki bioetičar Arthur Caplan je nakon pregleda dostupne dokumentacije inicijativu RaDVaC okarakterizirao kao “blesavu preko svake mjere” te kaže da ne vidi “slobodan put” za samoeksperimentiranje s obzirom na važnost kontrole kvalitete vakcine. Umjesto toga, Caplan smatra da postoje velika “potencijalna šteta” i “neutemeljeni entuzijazam”.

Izvor: Jutarnji list
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter