Čitaj.ba

U službi naroda!

Krizni štab FBiH poručio građanima: “Niste svjesni situacije u kojoj se nalazimo”

U Federaciji BiH trenutno je 3.717 potvrđenih slučajeva korovirusa.

Saopćeno je to na konferenciji za medije Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, u povodu aktuelne epidemiološke situacije.

Kako je rekao Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo, ljudi nisu svjesni situacije u kojoj se nalazimo.

Hercegovina

“U tri kantona imamo nešto težu situaciju s brojem oboljelih u odnosu na prethodnu sedmicu. U prvom redu mislim na podatke iz Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Zapadno-hercegovačkog kantona (ZHK) i Kantonu 10, gdje je zabilježen veći broj novozaražrenih osoba”, poručio je Musa.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba osvrnuo se na sastanak Kriznog štaba, koji je upravo završen.

I on je kazao da je situacija vrlo teška u Hercegovini. Slijedom toga Krizni štab će, kako je kazao, uputiti prijedlog za proglašenje stanja prirodne nesreće. To ne znači veću restriktivnost mjera.

“Nadamo se da će nakon ovoga Federalna uprava prijedlog proslijediti Vladi i da će to stanje biti proglašeno”, dodao je.

On je ovom prilikom uputio podršku kolegama u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Vrela jesen

S obzirom na to da neki najavljuju “vrelu jesen”, Čerkez je rekao da se mogu očekivati određena pogoršanja, da se trebamo naoružati strpljenjem te da ne treba očekivati da kriza može proći u roku od godinu dana.

Ponovo je pozvao na poštovanje mjera te poručio građanima da “ne budu sami svoji ljekari”, već da se pri pojavi simptoma jave stručnjacima.

Kada su u pitanju mjere, rekao je da nema promjena, da danas nije bilo velikih odluka, da su donijeli jednu, manje značajanu, koja se tiče visokog obrazovanja.

Upitan za stanje s virusom u školama, kazao je da treba sačekati kraj mjeseca za detaljniju analizu.

Upitan za doniranu medicinsku opremu koja čeka na podjelu, Čerkez je kazao da Ministarstvo ne učestvuje direktno, ali da testova imamo dovoljno, da su primili 38.000 testova od WHO-a, da zaštitna oprema stiže na teren…

On je pojasnio da, osim međunarodnih donacija, nabavka se vrši i na lokalnom nivou.

Na novinarsku konstatciju kako u pojedinim mjestima nema opreme ni kadra, Čerkez je kazao da smo deficitarni sa kadrom, ali da se s tim brojem infektologa, anesteziologa ipak radi… U velikoj mjeri, kazao je da je odgovornost kantonalnih ministarstava i menadžmenta ustanova da rade svoj dio posla.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter