Zdravlje

Evo što učiniti ako netko kihne ili kašlje u vašoj blizini

Tokom ove jeseni posebno je važno paziti na vlastito zdravlje jer se borimo i s epidemijom koronavirusa i gripe. Covid-19 primarno se prenosi s osobe na osobu putem respiratornih kapljica koje se izlučuju iz tijela kihanjem ili kašljanjem.

Fredrick Sherman, profesor na Medicinskom fakultetu Mount Sinai savjetuje kako se ponašati kada netko u vašoj blizi kihne ili se zakašlje.

“Odmah izdahnite kako biste izbjegli udisanje kapljica ili aerosola. Stisnite usne kako bi izdisaj dulje trajao. Okrenite glavu u potpunosti od osobe i počnite hodati”, savjetuje Sherman.

Ova metoda ne štiti vas u potpunosti od zaraze koronavirusom, ali može smanjiti količinu virusa kojoj ste izloženi ako je osoba koja u vašoj blizini kihne ili se zakašlje zarazna.

Vjerojatnije je da ćete se razboljeti ako udahnete veće doze virusa, piše Huff Post. Vrijeme u kojem ste izloženi zaraženim česticama također je važno u smislu prijenosa. Što su duže virusne čestice oko vas, virus ima više vremena da uđe u vaš sustav.

Uz to, postoje još neke stvari na koje trebate obratiti pažnju kako bi se rizik od zaraze smanjio. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da je mogućnost zaraze veća u zatvorenom nego na otvorenom prostoru, prvenstveno zbog manje ventilacije i težeg održavanja fizičke distance.

Zaštitna maska

Osim toga, bitno je i ispravno nositi zaštitnu masku koja se do sada smatra najučinkovitijom zaštitom od virusa.

Albert Ko, predsjedavajući odjela za epidemiologiju mikrobnih bolesti na Yale School of Public Health, rekao je da bi ljudi također trebali prihvatiti da će maske za lice “biti dio našeg života unedogled”. Neki stručnjaci čak kažu da bi uporaba maski za lice mogla potrajati i do 2021. godine, čak i ako tada budemo imali cjepivo protiv koronavirusa.

“Možemo se usredotočiti na poboljšanje njihove učinkovitosti i učiniti ih manje dosadnima za nošenje”, rekao je Ko, dodajući da pri tome ne misli samo na dizajn maske.

“Možemo smisliti inovativnije načine za promicanje upotrebe maski za lice”, kaže Ko. Na primjer, Luksemburg je u travnju cijeloj populaciji poslao maske za lice poštom.

Uz to, svakako treba imati na umu da trebate redovito prati ruke vodom i sapunom te redovito dezinficirati površine koje se često dodiruju u vašem domu.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button