Svijet

Sin Armenskog premijera ide u rat, majka ga ispratila: Nema ništa plemenitije nego dati svoj život za Otadžbinu

Supruga premijera Armenije Ana Hakobian rekla je da nema ništa plemenitije nego dati svoj život za Otadžbinu. To je izjavila u razgovoru sa ženama poslanicama Nagorno-Karabaha, gde je otišla 27. septembra.

Armenski narod se nalazi pred historijskom prekretnicom za armenski narod, i mi se možemo osloniti samo na sebe, naglasila je ona. Ana Hakobian je pozvala sve majke i žene, kćerke i sestre da budu jake i da se ničega ne plaše.

Pre puta u Karabah, suprug Nikol Pašinjan joj je rekao da njihov jedini sin Ašot ide u Karabah, pošto je rezervista. Ašot je prikupio i pripremio dokumenta, a majka ga nije zaustavljala, naprotiv.

– Rekla sam mu: “Da, sine, obuci uniformu i idi. Ja te obožavam, ali nema ništa plemenitije nego dati život za otadžbinu. Nisam znala kakva će situacija biti tamo, i da li ćemo moći da se čujemo. Ispostavilo se da tog dana nije otišao, već je određen kasniji datum za njegovu regrutaciju, ali ja i dalje stojim pri svojim riječima, napisala je Hakobianova na fejsbuku.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Armenije granatirale mjesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Armenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mjesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su pozvale stanovništvo da se sakrije, a kasnije su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

Armenija je takođe proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Predsjednik Azerbejdžana odobrio je uvođenje ratnog stanja u brojnim gradovima i regionima zemlje i policijski čas u zemlji, a takođe je objavio djelimičnu mobilizaciju.

Izvor: BUKA

Slični članci

Back to top button