Čitaj.ba

U službi naroda!

Ako putujete autom u inostranstvo: Važna promjena u vezi sa zelenom kartom

Vlasnici motornih vozila iz BiH moći će od 19. oktobra putovati bez kontrole postojanja zelene/bijele karte u zemlje EU, Švicarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju, saopćeno je iz Biroa zelene karte u BiH.

U saopćenju se precizira da je nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterijuma i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u BiH potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je BiH postala članica tzv. Podsistema registarske oznake.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa EU, Švicarske i Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te odlukom Komisije EU od 28. septembra o primjeni direktive Evropskog parlamenta i Savjeta vlasnicima motornih vozila iz BiH je omogućeno da od 19. oktobra putuju u te zemlje bez kontrole postojanja zelene/bijele karte.

“To praktično znači da organi na granicama Evropskog ekonomskog prostora i drugih navedenih zemalja prestaju sa obavezom kontrole postojanja zelene/bijele karte, kao dokaza o postojanju osiguranja od odgovornosti za štetu pričinjenu trećima, za sva vozila sa registarskim oznakama”, navodi se u saopćenju.

Na ovaj način se vozila iz BiH u svemu izjednačavaju sa vozilima iz EU, Švicarske, Andore, Islanda, Norveške i Srbije, što se može smatrati dostizanjem najviših standarda kada je riječ i korištenju motornih vozila u Evropi, istakli su iz Biroa zelene karte BiH.

Zelena/bijela karta (IMIC) kao dokaz o postojanju obaveznog osiguranja od auto odgovornosti je neophodna za putovanje u jednu od preostalih 13 članica Sistema zelene karte:

Albanija (AL)
Azerbejdžan (AZ)
Bjelorusija (BY)
Iran (IR)
Izrael (IL)
Sjeverna Makedonija (MK)
Maroko (MA)
Moldavija (MD)
Crna Gora (MNE)
Rusija (RUS)
Tunis (TN)
Turska (TR)
Ukrajina (UA).

Izvor: Agencije
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter