Čitaj.ba

U službi naroda!

Horor u Češkoj: Jučer skoro 9 hiljada novih slučajeva COVID-a

U Češkoj je zabilježen dramatičan rast novih slučajeva zaraze koronavirusom s 8.618 pozitivnih, što je za 3.000 više nego prethodnog dana, dok je 25 ljudi preminulo i broj žrtava pandemije COVID-19 povećan je na 905, novi su podaci češkog Ministarstva zdravlja.

Porastao je i broj pacijenata u bolnicama, na 1.893, od čega je u teškom stanju 412 njih, prenijelo je ministarstvo podatke prikupljene do danas.

Tokom sedmice četiri puta je bio oboren crni rekord potvrđenih novozaraženih za jedan dan, a u srijedu i četvrtak prešao je preko granice od 5.000 novih slučajeva.

Nekontrolisano bez određenih žarišta virus se prema podacima Ministarstva zdravlja širi u pet od 14 regiona Češke.

Od početka pandemije u proljeće u Češkoj je novim virusom COVID-19 zaraženo 109.374 osoba, uglavnom bez simptoma ili sa blagim simptomima, a aktivnih slučajeva je trenutno 56.763.

Od petka i ponedjeljka na snagu su stupile ili stupaju pooštrene mjere koje treba da svedu na minimum okupljanje Čeha u slobodno vrijeme.

Češka je po brzini širenja virusa korona i broju novozraženih u protekle dvije sedmice najgora u Evropi i pretekla je Španiju.

Izvor: index.hr
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter