Čitaj.ba

U službi naroda!

Stiže hladni talas: Radarska slika izgleda ZASTRAŠUJUĆE, temperatura u padu

Danima se najavljuje dolazak zahlađenja, velikog nevremena praćenog obilnim padavinama, olujnim vjetrom, ali i snijegom.

Hladni talas već je napravio haos u susjednoj Hrvatskoj. Stigao je i u Bosnu i Hercegovinu, temperature su već pale, kiša pada u većini zemlje, a u srijedu se očekuje i snijeg. Kako se može vidjeti na radarskim slikama uveliko je stigao i u Srbiju, te bi u poslijepodnevnim časovima trebalo da se proširi na cijelu zemlju, piše Blic.

Kako su najavili meteorolozi za jedan dan se očekuje količina padavina koja se prosječno zabilježi tokom cijelog mjeseca oktobra, tako da je moguće i izlivanje bujičnih rijeka, posebno na slivu Kolubare, kao i djelovima Zapadne Morave.

U zapadnoj Srbiji na snazi je narandžasti meteoalarm, a u centralnim žuti, dok će nevrijeme najmanje osjetiti oni u istočnim krajevima. Međutim, upravo će oni tokom sutrašnjeg dana biti najviše na udaru.

– Veliki dio regiona će do sutra uveče dobiti preko 100% prosječnih padavina za ovaj mjesec. U toku noći planine preko 1.000 metara nadmorske visine mogu očekivati snijeg. Najjače padavine treba očekivati od danas poslije podne do utorka ujutro, pa za vrlo kratko vrijeme može doći do naglog porasta nivoa vode u bujičnim, planinskim tokovima i ponegdje može doći do kratkotrajnog izlivanja – upozorio je profesor geografije i ljubitelj meteorologije Marko Čubrilo koji je u više navrata “predvidio” nevrijeme i poplave u Srbiji.

Izvor: Blic
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter