Čitaj.ba

U službi naroda!

Janjetinom protiv korone: Evo zašto da se već danas počastite ovim mesom

Otkako je počela epidemija koronavirusa, svi stručnjaci upozoravaju na važnost unosa cinka i selena.

Zadatak imunog sistema jeste da štiti tijelo od bakterija i virusnih infekcija koje izazivaju prehlade i grip. A da bi on pravilno funkcionisao, našem organizmu su potrebni vitamini A, C i E, kao i minerali cink i selenijum.

Najlakši način da ove nutrijente unesete u dovoljnoj količini u tijelo jeste da jedete namirnice koje su njima bogate.

Epidemija koronavirusa ulazi u osmi mjesec u BiH, a kako su naši stručnjaci više puta isticali, ključni nutrijenti koje treba uzimati u ovom periodu jesu cink i selen. Zašto? Selen je izuzetno snažan antioksidant, a cink povećava otpornost organizma na infekcije, piše Mondo.

Možda niste znali, ali meso bez kojeg se ne može zamisliti slavlje na Balkanu obiluje ovim mineralima. Riječ je o janjetini!

Vrlo skromna porcija janjetine, otprilike koliko stane na dlan, podmiruje 50 posto naših dnevnih potreba za selenom i 38 odsto za cinkom.

Iako je ovo meso zdravo, bitno je naglasiti da ne treba pretjerivati u količini jer je bogato zasićenim mastima. Jedan od boljih načina da janjetinu uvrstite u dnevni jelovnik jeste da je servirate uz prilog od smeđe riže i barenog špinata (odličan izvor nutrijenata koji podižu imunitet)!

Izvor: Mondo
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter