Zdravlje

Naučnici: Pritajeni simptom korone krije se u ušima

Neki pacijenti koji boluju od virusa korona prijavili su neobjašnjiv gubitak sluha kao novi simptom COVID-19. Ranije ove nedjelje, jedan muškarac je prijavio gubitak sluha u kombinaciji sa šumom u lijevom uhu.

Tinitus je naziv za pojavu neobjašnjivih zvukova, uključujući zvonjavu, zujanje, šištanje ili pulsiranje.

Naučnici su nedavno pozvali ljekare da paze na znakove tinitusa jer je to možda nedovoljno dijagnostifikovan simptom virusa korona, prenose “Novosti“.

“Uprkos značajnoj literaturi o kovidu i različitim simptomima povezanim sa virusom, nedostaje diskusija između kovida i sluha”, ističu naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Oni su u izvještajima objavljenim u žurnalu “BMJ Kejs resport” napisali da su gubitak sluha i zujanje u ušima simptomi koji su primijećeni kod mnogih pacijenata koji boluju od Kovida-19 i virusa gripa.

“S obzirom na široko zastupljeno prisustvo virusa u populaciji i značajan gubitak sluha, važno je ovo dodatno istražiti”, dodaju naučnici.

Ipak, samo zato što čujete da vam uši zvone, ne mora nužno značiti da imate virus korona. Tinitus obično nije znak ničeg ozbiljnog, a već postoji niz tretmana za ovo stanje. Uzrok mogu biti dijabetes, anksioznost, pa čak i uzimanje određenih vrsta lijekova.

Izvor: Novosti

Slični članci

Back to top button