Svijet

Papa prvi put podržao legalizaciju gej životnog partnerstva: Imaju pravo na porodicu

PAPA Franjo izjavio je u dokumentarcu koji je u srijedu premijerno prikazan da bi gej osobe trebale biti u mogućnosti svoje partnerstvo legalizovati, piše Reuters. To je jedna od njegovih najizravnijih izjava podrške gej osobama.

Papa Franjo: Homoseksualci imaju pravo biti porodica

“Homoseksualci imaju pravo biti obitelj. Oni su Božja djeca i imaju pravo na porodicu”, rekao je papa Franjo.

“Potrebno je napraviti zakon o građanskoj bračnoj zajednici. Tako bi oni bili pravno pokriveni. Ja se zalažem za to”, dodao je papa Franjo izjasnivši se tako za životno partnerstvo gej osoba što je do sada neviđen stav unutar Katoličke crkve.

Papa Franjo ove je stavove iznio u dokumentarcu Francesco koji je prikazan u srijedu u okviru Rimskog filmskog festivala te se bavi likom i djelom sadašnjeg Pape.

Papa se prije protivio legalizaciji istospolnih brakova

Autor filma Evgeny Afinevski rekla je da je Papa svoju podršku LGBT pravima izrazio tokom intervjua koji je vođen za potrebe dokumentarca.

Njegova izravna podrška građanskoj zajednici gej osoba posve je drugačiji stav od njegovih prethodnika, ali i njegovih prijašnjih stavova. Naime, dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, Franjo se protivio legalizaciji istospolnih brakova, no isto je podržavao ideju o nekom obliku njihove legalizacije, kako tvrdi Sergio Rubin, Papin biograf. No ovo je prvi put da je dao javnu podršku.

Papa je govorio u dijelu filma posvećenom Andrei Ruberi, homoseksualcu koji je s partnerom posvojio troje djece. Rubera priča kako je svojedobno otišao na jutarnju misu koju je Papa služio u svom vatikanskom domu i predao mu pismo u kojem objašnjava svoju situaciju.

Papi je tada rekao da on i njegov partner žele odgojiti djecu kao katolike, ali nije bio siguran kako će ih primiti u lokalnoj župi. Iz filma nije jasno u kojoj državi Rubera živi.

Rubera nadalje kaže da ga je Papa nakon nekoliko dana nazvao telefonom i rekao mu da ga je njegovo pismo dirnulo te im poručio da odu u župu s djecom, ali i da budu pripravni da ih se odbije.

U filmu se vidi kako Rubera predaje pismo Papi i poslije  daje izjavu kako su poslušali njegov savjet te da su sretni što su to učinili.

Autor filma “Franjo” je Evgenij Afinevski

Autor filma “Franjo” je Evgenij Afinevski koji je želio da njegov dokumentarac pošalje poruku nade, pa je za glavnog lika izabrao jedinog svjetskog čelnika koji po njemu može ujediniti svijet, papu Franju.

“Nit vodilja ovoga filma smo mi kao ljudska bića koja svakodnevno izazivaju katastrofe. A on (Papa) jedini je koji nas kroz te niti spaja”, rekao je Afinevski, američki državljanin ruskog porijekla. On je 2016. bio nominiran za Oskara za film “Zima vatre” o narodnom ustanku u Ukrajini. Nakon što ga je “Vapaj iz Sirije”, još jedan film o građanskom ratu, “doveo do najmračnije strane čovječanstva”, osjetio je da treba snimiti nešto što “podiže duh”.

Film se bavi gorućim problemima poput sve većeg jaza između bogatih i siromašnih, rasizma, klimatskih promjena, seksualnog nasilja, migracija, krijumčarenja ljudi, političkih podjela i odnosa između kršćana, muslimana i židova.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button