Svijet

SAD optužile šest pripadnika ruske obaveštajne službe GRU za hakerske napade

Ministarstvo pravde SAD optužilo je šest aktuelnih i bivših ruskih vojnih GRU obavještajaca da su hakerskim napadima nastojali da unesu pometnju u proces francuskih izbora, u Zimske olimpijske igre i američke bolnice i kompanije.

U danas otpečaćenoj optužnici navode se detalji hakerskih napada na brojne i različite političke, finansijske i sportske mete.

Navodi se da su bivši ili sadašnji pripadnici ruske vojne obavještajne službe GRU optuženi, između ostalog, za napade na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, na stranku Republika u pokretu francuskog predsjednika Emanuela Makrona uoči izbora 2017. godine, i za ometanje istrage trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u velikoj Britaniji.

Oni nisu optuženi za napade na integritet izbora u SAD, iako su dio iste jedinice službe GRU, za koju američki tužioci tvrde da je nastojala da utiče na predsjedničke izbore 2016. godine u toj zemlji, hakerskim napadima na mejlove zvaničnika Demokratske stranke.

U fokusu optužnice na 50 stranica nalaze se napadi čiji je cilj, prema tužiocima, bila promocija ruskih geopolitičkih interesa.

Među njima su hakerski napadi protiv Zimskih olimpijskih igara 2018. godine u južnokorejskom Pjongčangu, gdje je ruskim sportistima bilo zabranjeno učešće zbog doping afere.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button